Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Finishing processes for polymers

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and compare small-scale and industrial finishing processes.

      Key learning points

      1. Small-scale methods can be used to finish materials.
      2. Finishing materials on a larger scale require different techniques.

      Keywords

      • Finishing - a process that adds surface treatment to improve how a material looks, feels, or performs

      • Aesthetics - how the product looks, including colour, texture and style or theme

      • Function - what a product should do

      • Surface preparation - getting a material ready for a surface treatment

      Common misconception

      The same tools and methods are used for both small-scale and industrial manufacturing.

      The scale of production heavily influences tool choice, speed, accuracy, and repeatability.

      Teacher tip

      Try to organise a small practical based on any of the processes mentioned in this lesson to fully embed learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these materials is most likely to need a protective outer layer?

      Correct answer: fabric for a raincoat
      polypropylene chair
      glass in a window
      aluminium foil

      Q2.
      Which of these products is designed to look or feel a certain way on the outside?

      Correct answer: a cardboard gift box
      a tin of soup
      a wooden broom handle
      a pencil eraser

      Q3.
      Materials are chosen based on their physical and working .

      Correct Answer: properties, property

      Q4.
      A ready-made part used across different products to make manufacturing easier is called a .

      Correct Answer: component

      Q5.
      What is the main purpose of recycling?

      Correct answer: to save resources
      to generate waste
      to collect raw materials
      to increase pollution

      Q6.
      What does CNC stand for?

      Computerised Numeric Cutting
      Controlled Numerical Coding
      Correct answer: Computer Numerical Control
      Central Networked Control

      6 Questions

      Q1.
      A process that adds surface treatment to improve how a material looks, feels, or performs is called .

      Correct Answer: finishing, finish

      Q2.
      What does the term 'aesthetics' mean when talking about a product?

      how well the product works
      how strong the product is
      Correct answer: how the product looks and feels
      how much the product costs

      Q3.
      What is the main purpose of a finishing process?

      to change the shape of a material
      Correct answer: to improve appearance or performance
      to reduce the cost of production
      to join two materials together

      Q4.
      Stabilisers, pigments and plasticisers are all examples of .

      Correct Answer: additives

      Q5.
      Match the polymer finish to the description.

      Correct Answer:vinyl cutter,cuts adhesive sheets for stickers or decals

      cuts adhesive sheets for stickers or decals

      Correct Answer:sublimation,heat transfers ink into polymer surface coating

      heat transfers ink into polymer surface coating

      Correct Answer:laser engraving,burns designs into polymer surface permanently

      burns designs into polymer surface permanently

      Correct Answer:over-moulding,moulding one polymer layer over another base part

      moulding one polymer layer over another base part

      Correct Answer:pad printing,transfers inked image onto curved polymer surfaces

      transfers inked image onto curved polymer surfaces

      Correct Answer:hydro-dipping,transfers printed film pattern onto polymer shapes

      transfers printed film pattern onto polymer shapes

      Q6.
      Put the following steps in the correct order for the finishing process, pad printing:

      1 - image is etched into printing plate
      2 - ink fills the etched design
      3 - soft silicone pad presses onto the plate to pick up the ink
      4 - pad presses onto the object transferring the image
      5 - ink dries, product finishing complete

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Finishing processes for polymers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...