Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Physical and working properties of materials

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the difference between physical and working properties in materials.

      Key learning points

      1. Physical properties are also known as 'characteristics' and describe a material's appearance and structure.
      2. Working properties are also known as 'mechanical properties' and refers to how a material reacts to external forces.

      Keywords

      • Physical property - the characteristics of a material, such as appearance and features

      • Working property - the way in which a material responds to an external force or certain environment; also referred to as mechanical properties

      Common misconception

      Physical properties and working properties are the same thing.

      Physical properties describe inherent features (like density, colour, or conductivity), whereas working properties describe how a material behaves under stress (like flexibility, toughness, or hardness).

      Teacher tip

      Use real-life objects (e.g. a metal spoon, a rubber band, a plastic ruler) to illustrate the difference between physical and working properties. Ask students to describe their physical properties first, then have them test their working properties by applying forces to see how they respond.

      Equipment

      See 'Teacher tip'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is NOT a material?

      timber
      polymer
      Correct answer: electricity
      metal

      Q2.
      Materials are chosen based on their physical and working .

      Correct Answer: properties, property

      Q3.
      Match each material to a common use:

      Correct Answer:glass,windows

      windows

      Correct Answer:rubber,car tyres

      car tyres

      Correct Answer:copper,electrical wiring

      electrical wiring

      Q4.
      Put these materials in order from most flexible to least flexible.

      1 - rubber
      2 - steel
      3 - glass

      Q5.
      Which of the following materials is BEST suited for making the head of a hammer?

      HDPE
      Correct answer: steel
      aluminium

      Q6.
      Which of the following properties describes how well a material can return to its original shape after being stretched or compressed?

      toughness
      Correct answer: elasticity
      density
      malleability

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a working/mechanical property of a material?

      colour
      Correct answer: hardness
      density
      transparency

      Q2.
      The ability of a material to resist breaking when a force is applied is called .

      Correct Answer: toughness, tough

      Q3.
      Which property would be MOST important when choosing a material for a flexible, stretchable item like a bungee cord?

      toughness
      Correct answer: elasticity
      density
      hardness

      Q4.
      Put the following materials in order of increasing hardness (from least to most hard):

      1 - pine
      2 - acrylic
      3 - glass
      4 - steel

      Q5.
      Which of the following statements is INCORRECT?

      physical properties/characteristics relate to how a material looks and feels
      working/mechanical properties describe material behaviour when exposed to forces
      Correct answer: hardness is a physical property/characteristic
      elasticity is a working/mechanical property

      Q6.
      Match each material with its primary working/mechanical property:

      Correct Answer:rubber,elasticity

      elasticity

      Correct Answer:steel,toughness

      toughness

      Correct Answer:copper,electrical conductivity

      electrical conductivity

      Correct Answer:glass,hardness

      hardness


      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Physical and working properties of materials, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...