Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Wasting manufacturing processes for timbers

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and compare small-scale and industrial wasting processes.

      Key learning points

      1. Wasting involves removing material to shape or size a product
      2. Tools and small machines remove material in small-scale production.
      3. CNC stands for Computer Numerical Control, which means that some machinery can be controlled by a computer.
      4. Larger machines remove material quickly, more accurately, and consistently at scale.

      Keywords

      • Wasting - removing material to shape or size a product

      • Small-scale production - making one or a few products using hand tools or basic machines

      • Industrial - higher-volume production using machines for speed, accuracy and consistency

      • CNC - Computer Numerical Control - computer-controlled machining for precise cutting and shaping

      Common misconception

      The same tools and methods are used for both small-scale and industrial manufacturing.

      The scale of production heavily influences tool choice, speed, accuracy, and repeatability.

      Teacher tip

      Demonstrate the same process (e.g. cutting) using both a hand tool and a machine to clearly highlight the differences in speed, accuracy, and application.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is NOT a material?

      timber
      polymer
      Correct answer: electricity
      metal

      Q2.
      Which of the following statements is INCORRECT?

      physical properties/characteristics relate to how a material looks and feels
      working/mechanical properties describe material behaviour when exposed to forces
      Correct answer: hardness is a physical property/characteristic
      elasticity is a working/mechanical property

      Q3.
      Match the material to its source:

      Correct Answer:aluminium,ores in rocks

      ores in rocks

      Correct Answer:polyester,crude oil

      crude oil

      Correct Answer:wool,sheep

      sheep

      Correct Answer:tissue paper,trees

      trees

      Q4.
      What is one main benefit of using standard stock forms in manufacturing?

      they are always made from recycled materials
      they are customised for each product
      Correct answer: they're easier to transport, store, and use in different manufacturing processes
      they don't require specialised tools to work with

      Q5.
      Machine tools make production faster and more consistent than hand tools.

      Correct answer: true
      false

      Q6.
      Which safety rule is most important when using hand tools?

      only use tools that are battery-powered
      Correct answer: always wear protective equipment
      use tools quickly to avoid fatigue
      only use hand tools on soft materials

      6 Questions

      Q1.
      Removing parts of a material to shape it is called .

      Correct Answer: wasting, waste

      Q2.
      What does CNC stand for?

      Computerised Numeric Cutting
      Controlled Numerical Coding
      Correct answer: Computer Numerical Control
      Central Networked Control

      Q3.
      What does 'industrial' typically refer to in manufacturing?

      small, handcrafted products made by a single person
      Correct answer: large-scale production using machinery and technology
      purely artistic or sculptural items
      activities done at home by a hobbyist

      Q4.
      What is the name of this tool?

      An image in a quiz
      Correct Answer: chisel, chisels

      Q5.
      Match the hand/power tool to its function.

      Correct Answer:coping saw,cutting intricate or internal shapes in wood

      cutting intricate or internal shapes in wood

      Correct Answer:cordless drill,drilling holes and driving screws

      drilling holes and driving screws

      Correct Answer:palm router,trimming edges

      trimming edges

      Correct Answer:power sander,smoothing a surface

      smoothing a surface

      Q6.
      What is the name of this industrial machine?

      An image in a quiz
      Correct answer: linisher
      planer
      thicknesser
      CNC lathe

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Wasting manufacturing processes for timbers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...