Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how software updates help keep devices and users safe.

      Key learning points

      1. Software updates help keep devices secure.
      2. Updates fix security weaknesses that could be exploited by hackers or malware.
      3. Devices that are not updated are more vulnerable to problems and attacks.
      4. Privacy settings control what information is shared. Users can choose what data apps and services can access.

      Keywords

      • Application (app) - a program designed to help a user perform a specific task on a digital device

      • Software update - a set of changes, improvements or fixes released for a computer program, application or operating system

      • Privacy settings - controls that let you manage the visibility of your personal data and activities in applications, devices or online

      Common misconception

      Once you have set up a device you don't need to do anything again.

      Software patches and updates are designed to keep devices safe. You should regularly update the software on your device to keep it secure.

      Teacher tip

      Some learners may not have access to a device. If this is the case, get them to consider what they should do if they were setting up a device.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A strong password has a mix of letters, numbers, and ...

      Correct Answer: symbols

      Q2.
      What does multi-factor authentication (MFA) do?

      replaces the need for a password
      automatically updates your device
      Correct answer: adds an extra step to prove your identity when logging in

      Q3.
      A attack uses a list of common or known passwords.

      Correct Answer: dictionary

      Q4.
      Who should you ask for help if you are unsure about online safety or passwords?

      a stranger online
      an app
      Correct answer: a trusted adult

      Q5.
      What is a password manager used for?

      to replace the need for passwords
      Correct answer: to store many passwords securely in one place
      to update apps automatically

      Q6.
      What does the term privacy mean when using digital devices and apps?

      Correct answer: keeping personal information and activities protected and controlled
      downloading new software
      sharing everything online

      6 Questions

      Q1.
      What is a software update?

      a new digital device
      a privacy setting
      Correct answer: a set of changes or fixes for software

      Q2.
      What is the main purpose of software updates?

      to slow down the device
      to save storage space
      Correct answer: to fix bugs and improve security

      Q3.
      Why is it risky to ignore software updates?

      Correct answer: the device may be vulnerable to malware
      files will be deleted
      the battery will last for less time

      Q4.
      settings let you manage what personal information is shared on devices and apps.

      Correct Answer: Privacy

      Q5.
      Why might someone turn off location sharing in an app?

      to save battery
      to update the app
      Correct answer: to stop the app tracking where they are

      Q6.
      Which app permission should you think carefully about giving to a game?

      access to screen brightness
      Correct answer: access to the camera or microphone
      access to the clock

      To help you plan your 6 digital literacy lesson on: Updates for privacy and security, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...