New
New
Year 1

Exploring aspirations and the future: 'Ada Twist, Scientist'

I can use a character's experience to consider what aspiration means and write about my future.

New
New
Year 1

Exploring aspirations and the future: 'Ada Twist, Scientist'

I can use a character's experience to consider what aspiration means and write about my future.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An aspiration is a hope or ambition of achieving something, such as what someone wants to be when they grow up
  2. To achieve an ambition or goal, a person must work for it and have certain character traits
  3. Someone's future ambition may be different to another person's and it is important to respect other people's opinions
  4. Certain character traits can be linked to specific ambitions or aspirations

Common misconception

Pupils may struggle to share what their aspiration is.

As well as listing the jobs referred to in the lesson, refer to jobs or careers that your pupils have specific interests in, such as sports people, authors, singers as well as jobs that parents or family members may have.

Keywords

  • Future - something that has not yet happened

  • Personal response - expressing your own opinions, ideas or feelings

  • Adjective - a word that describes a noun

  • Adverb - a word that describes a verb

Equipment

You will need a copy of the 2016 Abrams Books for Young Readers edition of 'Ada Twist, Scientist' by Andrea Beaty.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Complete this sentence. Andrea Beaty is the __________ of the book, 'Ada Twist Scientist'.
character
Correct answer: author
illustrator
reader
Q2.
What does Andrea Beaty like to write about?
fictional adventures
holidays
Correct answer: jobs that children want to do in the future
animals
Q3.
Match the word to its word class.
Correct Answer:thinks,verb

verb

Correct Answer:scientist,noun

noun

Correct Answer:curious,adjective

adjective

Correct Answer:patiently,adverb

adverb

Q4.
What does 'collaborative' mean?
You try your best.
Correct answer: You work as a team.
You work on your own.
You ignore what other people say.
Q5.
What does 'resilient' mean?
You give up when something is difficult.
You find things easy straight away.
Correct answer: You try your best without giving up even when things are difficult.
You do not try.
Q6.
Correct the spelling in bold in this sentence: I aspire to be a doctor wen I grow up.
wehn
Correct answer: when
wenn
whenn

6 Questions

Q1.
Complete the sentence: Thinking about what you want to be when you grow up is thinking about the ...
past
present
Correct answer: future
Q2.
Which is the correctly punctuated expanded noun phrase?
Correct answer: creative, smart illustrator
creative smart illustrator
creative, smart, illustrator
creative smart, illustrator
Q3.
Which of these are adjectives that could describe skills?
Correct answer: creative
red
Correct answer: resilient
round
Q4.
Correct the spelling in bold in the sentence. I aspire to be a creative artist wenn I grow up.
Correct Answer: when, When
Q5.
Correct the spelling in bold in this sentence. I aspire to bee a curious scientist.
Correct Answer: be, Be
Q6.
Match the word to its word class.
Correct Answer:resilient,adjective

adjective

Correct Answer:resiliently,adverb

adverb

Correct Answer:draws,verb

verb

Correct Answer:artist,noun

noun