Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Silent letters: the 'wr' spelling

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words with 'wr' representing the 'r' phoneme.

      Key learning points

      1. 'wr' can be a representation of the 'r' phoneme.
      2. The representation 'wr' is usually found at the start of a word.
      3. Words connected in word families often have similar spellings, such as write, wrote and written.
      4. How to spell the common exception words: ask and says.

      Keywords

      • Word families - a group of words common in feature, pattern or meaning

      • Present tense - present tense refers to a verb form that indicates an action or state happening in the current moment or a general truth, such as "run,"

      • Past tense - past tense refers to a verb form that indicates an action or state that has already happened or was completed in the past, such as "jumped"

      • Pronunciation - the way a word or language is spoken, including the sounds, stress and intonation patterns

      • Silent letter - silent letters are letters in a word that are not pronounced when speaking, like the "k" in "knee" or the "w" in "wrist."

      Common misconception

      Some children might overemphasise the w in words containing 'wr' e.g. w-right for the word write.

      Treat 'wr' as a digraph of the 'r' sound to avoid this confusion and orally segment and blend some words with the 'wr' spelling in.

      Teacher tip

      Introduce words in sentences or stories that contain 'wr' to demonstrate their use and context. 'Ask' may de decodable depending on accent. Include the spelling practice in the lesson with less focus on looking at the exception.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each word to the number of phonemes it contains.

      Correct Answer:brown,4
      Correct Answer:rabbit,5
      Correct Answer:arrow,3

      Q2.
      How many syllables are in the word carrots?

      1
      Correct answer: 2
      5
      6

      Q3.
      Choose one more spelling that can also represent the sound 'r', like in rage.

      t
      w
      Correct answer: rr
      kn

      Q4.
      Choose the correct word and spelling to complete this sentence: I thought the garden __________ was cute.

      Correct answer: gnome
      knome
      nome

      Q5.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:silent letter,letters in a word that are not pronounced
      Correct Answer:homophone,words that sound the same with different spelling
      Correct Answer:digraph,a type of grapheme where two letters represent one phoneme

      Q6.
      Choose the correct word and spelling to complete this sentence: They said __________ to the offer.

      know
      Correct answer: no
      kno

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct word and spelling to complete this sentence: Did you __________ me a question?

      Correct answer: ask
      arsk
      aks

      Q2.
      Choose the correct word and spelling to complete this sentence: He __________ it's time to go.

      sayz
      sez
      Correct answer: says

      Q3.
      Which words contain the 'wr' spelling of the 'r' sound.

      Correct answer: wrestle
      right
      Correct answer: wrinkle
      rose
      berry

      Q4.
      Choose the representation of the 'r' sound that matches the words.

      Correct Answer:carry,rr
      Correct Answer:rabbit,r
      Correct Answer:wreck,wr

      Q5.
      Choose the correct word and spelling for the following sentence: I sprained my __________ playing football.

      Correct answer: wrist
      rist
      wrissed
      rissed

      Q6.
      Correct the spelling in bold in the following sentence: I had to right a sentence during my English lesson.

      Correct Answer: write

      To help you plan your 2 English lesson on: Silent letters: the 'wr' spelling, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...