New
New
Year 2

Applying the new 'ee' spellings, including 'e', 'y', 'ie' and 'ey'

I can apply four new spellings for the 'ee' phoneme: 'e', 'ie', 'y' and 'ey'.

New
New
Year 2

Applying the new 'ee' spellings, including 'e', 'y', 'ie' and 'ey'

I can apply four new spellings for the 'ee' phoneme: 'e', 'ie', 'y' and 'ey'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'e' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found in short high frequency words.
  2. 'y' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found at the end of a word.
  3. 'ey' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found at the end of a word.
  4. 'ie' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found in the middle of a word.
  5. How to spell the common exception words: class, grass and pass.

Common misconception

The 'ee' sound can also be spelt 'ei' as opposed to 'ie' e.g. receive. This is far less common.

Children will learn the 'i before e except after c' rule later, but there are other exceptions. e.g. caffeine, protein, either.

Keywords

  • High frequency words - Words that appear in texts and writing frequently, often with a non-phonetic spelling

  • Adjective - An adjective is a word that describes or gives more information about a noun or pronoun, such as "happy," "big," or "blue."

  • Adverb - An adverb is a word that describes or gives more information about a verb, adjective, or other adverbs.

  • Noun - Nouns are words that name a person, place, thing, or idea, such as "cat," "school," or "love."

Look at the spelling corrections to see the words you can test them on. The sentence the children need to hold and write is under the blue box.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match each word to the number of phonemes it contains.
Correct Answer:valley,4

4

Correct Answer:belief,5

5

Correct Answer:she,2

2

Q2.
Choose the spellings that can make the long ee sounds.
Correct answer: ie
a
Correct answer: e
ae
Correct answer: e-e
Q3.
Choose words that rhyme with the word we.
Correct answer: she
they
Correct answer: he
Correct answer: be
evil
Q4.
Choose the rare spellings of the ee sound.
Correct answer: e
Correct answer: ie
Correct answer: ey
Correct answer: y
ee
Q5.
Choose the correct spelling of the word to complete this sentence "The __________ swung through the trees".
Correct answer: monkey
monke
monky
Q6.
Choose the ee spellings that match the words.
Correct Answer:Egypt,e

e

Correct Answer:baby,y

y

Correct Answer:belief,ie

ie

Correct Answer:key,ey

ey

6 Questions

Q1.
Select the correct spelling to match the sentence "A new child joined my __________ today".
Correct answer: class
clarss
clas
glass
Q2.
Match the rare graphemes that make the 'ee' sound to where they generally appear in a word.
Correct Answer:e,most often at the beginning or the end

most often at the beginning or the end

Correct Answer:ie,most often in the middle

most often in the middle

Correct Answer:y,most often at the end

most often at the end

Correct Answer:ey,most often at the end

most often at the end

Q3.
Choose the words that rhyme with thief.
Correct answer: grief
yield
piece
windy
Correct answer: chief
Q4.
Select another word that is part of the same word family as belief.
thieve
field
Correct answer: believe
valley
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. Will you bee in school tomorrow?
Correct Answer: be
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. My older brother is twentey years old.
Correct Answer: twenty