Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Applying the new 'er' spellings, including 'or' and 'ear'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply two new spellings for the 'er' phoneme: 'or' and 'ear'.

      Key learning points

      1. ear' is a representation of the 'er' phoneme that can ben found at the beginning or middle of a word.
      2. The 'or' representation of the 'er' phoneme is found after a 'w', such as 'word' and 'worm'.
      3. How to spell the common exception word: friend.
      4. Words in word families can have linked spelling, such as friend and friendly.

      Keywords

      • Digraph - two letters that represent one sound

      • Trigraph - three letters that represent one sound

      • Word family - a group of words common in feature, pattern or meaning

      Common misconception

      Some children will not see connections between words in word families, like friend and friendship.

      Draw attention to the link between friend and friendship. If you can spell friend, you can also spell friendship.

      Teacher tip

      When completing dictation task you can discuss the choice whether to use a full stop or exclamation mark at the end of the sentence. It is authorial choice.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling to complete the sentence. She __________ that she was happy.

      sed
      sayd
      siad
      Correct answer: said

      Q2.
      Select the three words which contain a spelling for the 'er' sound.

      near
      Correct answer: early
      Correct answer: homework
      Correct answer: whirl
      where

      Q3.
      Where is 'or' usually found, when it makes the 'er' sound, like in 'work'?

      Often at the end of a word.
      Often in the middle of a word.
      Correct answer: Often in the middle of a word after a 'w'.

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence. This wurd is hard to spell.

      wurd
      werd
      Correct answer: word
      weard

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence. The wurld is a huge place.

      werld
      Correct answer: world
      wurld

      Q6.
      Write the correct the spelling of the incorrect word in the following sentence. He dug in the erth looking for worms.

      Correct Answer: earth, earth., Earth, Earth.

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling to complete the sentence. Please be my...

      frend
      freind
      Correct answer: friend
      freand

      Q2.
      Select the three words which contain a spelling for the 'er' sound.

      Correct answer: burp
      hear
      Correct answer: learn
      Correct answer: birth
      seem

      Q3.
      Where is the spelling 'ear' found in a word, when it makes the 'er' sound, like in 'early' or 'search'?

      Correct answer: Often at the beginning or middle of a word.
      Often in the middle of a word after a 'w'.
      Often at the end of a word.

      Q4.
      Correct the spelling of the word spelt incorrectly in the following sentence. I got up erlee this morning.

      Correct Answer: early, early., Early., Early

      Q5.
      Correct the spelling of the word spelt incorrectly in the following sentence. I saw my friend yesturday.

      Correct Answer: yesterday, yesterday., Yesterday, Yesterday.

      Q6.
      Correct the spelling of the word spelt incorrectly in the following sentence. We live on planet urth.

      Correct Answer: Earth, earth, earth., Earth.

      To help you plan your 2 English lesson on: Applying the new 'er' spellings, including 'or' and 'ear', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...