New
New
Year 2

Applying the spellings 'er', 'ir' and 'ur' in familiar words

I can spell words containing three representations of the ‘er’ phoneme: 'er', 'ir' and 'ur'.

New
New
Year 2

Applying the spellings 'er', 'ir' and 'ur' in familiar words

I can spell words containing three representations of the ‘er’ phoneme: 'er', 'ir' and 'ur'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. er', 'ir' and 'ur' are common representations of the 'er' phoneme.
  2. How to spell the common exception words: have, live and love.

Common misconception

In the dictated sentence, pupils may write the word 'its' with an apostrophe for posession.

Explain this word is an exception and an apostrophe is only used for the contracted form of 'it is'.

Keywords

  • Syllable - a single sound or beat in a word that contains a vowel sound

  • Stressed sound - an emphasised sound

  • Unstressed sound - a sound not emphasised or pronounced with much force

Ensure to quickly gloss any unfamiliar vocabulary (or show an image), such as fern. You can adapt or add other 'er', 'ir' and 'ur' words to the lists that you want to focus on for spelling.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
How many syllables are in the word hamster?
1
Correct answer: 2
3
7
Q2.
Choose two words that contain the root word turn.
Correct answer: turns
Correct answer: turned
church
town
Q3.
Match the word to the spelling it uses for the 'er' sound.
Correct Answer:weather,er

er

Correct Answer:burp,ur

ur

Correct Answer:third,ir

ir

Q4.
Choose the three common spellings of the er sound.
Correct answer: er
ire
Correct answer: ir
Correct answer: ur
ee
Q5.
Pick the spelling that matches the sentence. I saw __________ dogs in the park.
sum
Correct answer: some
som
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I wrote a letir to my friend.
Correct Answer: letter

6 Questions

Q1.
Select the correct spelling to match the sentence. I __________ a bag.
hv
hav
Correct answer: have
haf
Q2.
Select the correct spelling to match the sentence. I __________ fish and chips.
luv
lov
Correct answer: love
luve
Q3.
Choose the 'er' spellings that match the words.
Correct Answer:corner,er

er

Correct Answer:stir,ir

ir

Correct Answer:circle,ir

ir

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I hope you feel bettir soon.
Correct Answer: better
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. I will go swimming on Satirday.
Correct Answer: Saturday, saturday
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. She took a coin out of her perss.
Correct Answer: purse