New
New
Year 2

New 'igh' spellings, including 'ie', 'y' and 'i'

I can know three new spellings for the 'igh' phoneme: 'ie', 'y' and 'i'.

New
New
Year 2

New 'igh' spellings, including 'ie', 'y' and 'i'

I can know three new spellings for the 'igh' phoneme: 'ie', 'y' and 'i'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. ‘y’ is the most common representation of the 'igh' phoneme when it appears at the end of a word.
  2. ‘i’ is a representation of the 'igh' phoneme found in the high frequency words: find, kind, mind, wild and behind.
  3. ‘ie’ is a representation of the 'igh' phoneme found in the middle and end of words.
  4. How to spell the common exception words: what, when and eye.

Common misconception

Pupils will look for any word with ‘i’ in it e.g. carried. ‘I’ can be pronounced in different ways.

Always tell children to read the word with the most common phoneme for the grapheme and check if it makes sense.

Keywords

  • Common - a spelling pattern that is most often found in written language

  • Rare - a spelling pattern that is found less often than common ones

  • Homophone - words that sound the same but have different meanings and spellings

  • Past tense - past tense refers to a verb form that indicates an action or state that has already happened or was completed in the past, such as 'cried'

Be sure to quickly gloss the meaning of any words discussed that pupils may not know the meaning of.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the three words which contain the igh sound.
gate
Correct answer: tonight
Correct answer: hide
Correct answer: time
disappear
Q2.
Choose two words that rhyme with the word shine.
mines
might
Correct answer: mine
Correct answer: fine
bright
Q3.
Choose three words that contain the root word shine.
Correct answer: shined
shy
Correct answer: shining
Correct answer: shines
white
Q4.
Match the grapheme to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:'igh',in the middle or at the end

in the middle or at the end

Correct Answer:'i-e','last but one'

'last but one'

Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. Wear are you?.
Correct Answer: where, Where
Q6.
Match the words with the correct definition.
Correct Answer:split digraph,has a letter that comes between the two letters in a digraph

has a letter that comes between the two letters in a digraph

Correct Answer:trigraph,a three letter phoneme making one sound

a three letter phoneme making one sound

Correct Answer:homophone,words that sound the same but have different meanings

words that sound the same but have different meanings

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling to finish the sentence. I can't see __________ you are holding.
wot
Correct answer: what
whut
wat
Q2.
Choose the three words which contain an igh sound.
Correct answer: tried
fate
Correct answer: item
Correct answer: my
table
Q3.
Match the grapheme that makes the 'igh' sound to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:'ie',in the middle or at the end

in the middle or at the end

Correct Answer:'i',at the beginning or in the middle

at the beginning or in the middle

Correct Answer:'y',often at the end of a word

often at the end of a word

Q4.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. I ate a pigh for dinner.
Correct Answer: pie
Q5.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. The skie is beautiful tonight.
Correct Answer: sky
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. The tighny kitten curled up into a ball.
Correct Answer: tiny