New
New
Year 2

The ‘ay' spellings, including ‘ay', ‘ai' and ‘a-e'

I can read and spell words containing the three most common representations of the ‘ay’ phoneme: ‘ay’, ‘ai’ and ‘a-e’.

New
New
Year 2

The ‘ay' spellings, including ‘ay', ‘ai' and ‘a-e'

I can read and spell words containing the three most common representations of the ‘ay’ phoneme: ‘ay’, ‘ai’ and ‘a-e’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. How to spell the common exception words: all, ball and call.
  2. ‘ai’ is a representation of the ay phoneme that often is found in the middle of a word.
  3. ‘a-e’ is a representation of the ‘ay’ phoneme that is often found ‘last but one'.
  4. ‘ay’ is a representation of the ay phoneme that often comes at the end of a word.

Common misconception

There are certain spelling exceptions to the general rules taught in this lesson.

Explicitly teach some of these exceptions ('crayon') and explain the addition of suffixes to root words ('playing' or 'rained').

Keywords

  • Common - common spellings are spellings which appear frequently

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Split digraph - has a letter that comes between the two letters in a digraph like in "make" where the "k" separates the digraph "ae"

  • Phoneme - the smallest unit of sound

  • Grapheme - the letter or group of letters that represent a sound

Physically model sound buttoning using your fingers. Images are useful when approaching homophones.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match each word to the number of phonemes it contains.
Correct Answer:say,2

2

Correct Answer:rains,4

4

Correct Answer:rake,3

3

Q2.
How many syllables in the word playing?
1
Correct answer: 2
3
7
Q3.
Choose two more spellings that can also represent the sound 'ay', like in stay.
oa
Correct answer: ai
Correct answer: a-e
ia
Q4.
Choose the correct spelling of the word to complete this sentence. The children went outside to __________.
plai
Correct answer: play
plea
Q5.
Choose two words that rhyme with the word cake.
Correct answer: shake
black
Correct answer: awake
cook
Q6.
Match the word to its definition.
Correct Answer:phoneme,the smallest unit of sound in a word

the smallest unit of sound in a word

Correct Answer:grapheme,a letter, or group of letters, that represent a phoneme

a letter, or group of letters, that represent a phoneme

Correct Answer:digraph,a type of grapheme where two letters represent one phoneme

a type of grapheme where two letters represent one phoneme

6 Questions

Q1.
Spell the word that matches the picture. You can catch a __________.
An image in a quiz
Correct Answer: ball
Q2.
Choose the 'ay' sound spellings that match to the words.
Correct Answer:shake,a-e

a-e

Correct Answer:train,ai

ai

Correct Answer:slay,ay

ay

Q3.
Correct the spelling in bold in the following sentence. Please tayk a ball from the pile.
Correct Answer: take
Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence. In art lessons, I like to paynt.
Correct Answer: paint
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. I hope you are feeling okai.
Correct Answer: okay
Q6.
Match the grapheme to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:'ai',the middle

the middle

Correct Answer:'ay',the end

the end

Correct Answer:'a-e',the last but one

the last but one