New
New
Year 2

Applying the spellings ‘ay', ‘ai' and ‘a-e' in familiar words

I can spell words containing the three most common representations of the ‘ay’ phoneme: ‘ay’, ‘ai’ and ‘a-e’.

New
New
Year 2

Applying the spellings ‘ay', ‘ai' and ‘a-e' in familiar words

I can spell words containing the three most common representations of the ‘ay’ phoneme: ‘ay’, ‘ai’ and ‘a-e’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. ‘ay’ is a representation of the ay phoneme that often comes at the end of a word.
  2. ‘ai’ is a representation of the ay phoneme that often is found in the middle of a word.
  3. ‘a-e’ is a representation of the ay phoneme that is often found ‘last but one’.
  4. How to spell the common exception words: old, cold and gold.
  5. How to write a complete sentence containing words and spellings previously and recently learnt.

Common misconception

Homophones - using the wrong spelling of a word containing the 'ay' sound e.g. plain vs plane.

Use of images alongside sentences and contexts containing the correct spelling is helpful.

Keywords

  • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

  • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

  • Common - common spellings are spellings which appear frequently

  • Homophone - homophones are words that sound the same but have different meanings and often different spellings, like 'tail' and 'tale'

  • Exception - a spelling that does not follow a rule

Say words in a simple sentence when you introduce them, to ensure that the class understand the meaning. The sentences the children need to hold and write are beneath the blue boxes in the third learning cycle. There is a second 'write a sentence'.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match each word to the number of phonemes it contains.
Correct Answer:play,3

3

Correct Answer:snail,4

4

Correct Answer:pancake,6

6

Q2.
Choose two words that contain the root word play.
Correct answer: playing
stay
Correct answer: played
plane
Q3.
How many syllables in the word pancakes?
1
Correct answer: 2
3
8
Q4.
Choose the correct spelling of the word to complete this sentence. Would you like to play this __________ with me?
Correct answer: game
gaim
gaym
gam
Q5.
Choose two words that rhyme with the word tail.
trails
Correct answer: trail
Correct answer: snail
ball
fill
Q6.
Choose the three most common spellings of the ay sound.
Correct answer: a-e
Correct answer: ay
oa
Correct answer: ai
ea

6 Questions

Q1.
Select the correct spelling to match the sentence. He wore a __________ necklace.
gld
gawld
Correct answer: gold
gowld
Q2.
Match the homophones.
Correct Answer:tale,tail

tail

Correct Answer:plain,plane

plane

Correct Answer:mail,male

male

Q3.
Match the spellings to where they are most commonly found in the word.
Correct Answer:'ay',at the end

at the end

Correct Answer:'a-e','last but one'

'last but one'

Correct Answer:'ai',in the middle

in the middle

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence. What are you saiying ?
Correct Answer: saying
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. The snayk slithered through the grass.
Correct Answer: snake
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. She won the rayce at sports day.
Correct Answer: race