New
New
Year 1

Writing the beginning of a letter: 'Anna Hibiscus' Song'

I can write the beginning of a letter, including a greeting.

New
New
Year 1

Writing the beginning of a letter: 'Anna Hibiscus' Song'

I can write the beginning of a letter, including a greeting.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Writing a letter is a way to communicate to someone
  2. Letters start with a greeting such as 'Dear Anna' or 'To Anna'
  3. Writing in the first person uses words such as 'I', 'me' or 'my'
  4. When answering questions, you can include part of the question in the answer to create a full sentence.

Common misconception

Pupils may struggle to answer questions.

Previous lessons in the unit have had similar sentence structures and stems. Refer back to these to help the children to make links and develop their own sentences.

Keywords

  • Letter - a written form of communication sent to someone

  • Greeting - an introduction, a way to introduce or say hello

  • First person - the 'I/we' perspective

  • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

  • Question mark - a punctuation mark used at the end of a question

Equipment

You will need a copy of the 2012 Walker Books edition of 'Anna Hibiscus' Song' by Atinuke.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these sentences is punctuated correctly with a capital letter and full stop?
My sister is kind
my sister is kind.
My Sister Is Kind
Correct answer: My sister is kind.
Q2.
Match the term to its example from this sentence: I sing happily in a tall tree.
Correct Answer:verb,sing

sing

Correct Answer:adverb,happily

happily

Correct Answer:adjective,tall

tall

Correct Answer:noun,tree

tree

Q3.
What must a sentence include?
Correct answer: capital letter at the beginning
a proper noun
Correct answer: a punctuation mark at the end, such as a full stop
Correct answer: a verb
Q4.
Which of these is an adjective?
Correct answer: helpful
tree
travelled
happily
Q5.
Which of these is an expanded noun phrase?
cousin
Correct answer: kind, friendly cousin
moves quickly
I like trees.
Q6.
Match the sense to the adjective that could best describe it.
Correct Answer:sight,bright

bright

Correct Answer:hearing,noisy

noisy

Correct Answer:touch,hard

hard

Correct Answer:taste,delicious

delicious

Correct Answer:smell,smoky

smoky

6 Questions

Q1.
Which of these might a letter start with?
From...
And...
Correct answer: To...,
Correct answer: Dear...,
Q2.
Which of these is a question mark?
.
!
,
Correct answer: ?
Q3.
Match the punctuation type to its name.
Correct Answer:.,full stop

full stop

Correct Answer:,,comma

comma

Correct Answer:!,exclamation mark

exclamation mark

Correct Answer:?,question mark

question mark

Q4.
Which of these are questions?
Correct answer: What is it like where you live?
I love going to the shops.
Correct answer: What do you do when you’re happy?
The big, red car travelled quickly.
Q5.
Which of these words could you use if you were talking from the first person perspective?
and
Correct answer: I
Correct answer: me
the
Q6.
Which of these is an answer to this question: 'Who do you love in your family?'
I love chocolate.
I go to the shops at the weekend.
Correct answer: I love my kind brother.
My sister likes toys.