New
New
Year 2

Writing a section about Mary Seacole in a non-chronological report

I can write a section about Mary Seacole in a non-chronological report.

New
New
Year 2

Writing a section about Mary Seacole in a non-chronological report

I can write a section about Mary Seacole in a non-chronological report.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A complex sentence is a sentence formed of a simple sentence joined with subordination.
  2. Subordination means joining a simple sentence with a second idea of lower importance.
  3. Mary Seacole was a doctress who helped injured soldiers during the Crimean war.
  4. Mary set up her own hospital in Crimea called the British Hotel.

Common misconception

Pupils may think that the joining words used in compound sentences can also be used in complex sentences.

Teach pupils that there are only certain joining words that can be used to join subordinate ideas to main ideas. Remind pupils that a compound sentence is made up of two ideas that make complete sense.

Keywords

  • Complex sentences - a sentence formed of a simple sentences joined with subordination

  • Subordination - joining a simple sentence with a second idea of lower importance

You may wish to link back to the Year 2 grammar unit on adverbial complex sentences to supplement this lesson.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Mary Seacole was born in which year?
Correct answer: 1805
1905
2005
Q2.
What country was Mary Seacole born in?
England
France
Correct answer: Jamaica
Q3.
What job did Mary's mother do?
teacher
Correct answer: doctress
farmer
Q4.
Mary had to pay for her own journey to Crimea. How long did it take her?
Correct answer: 3 months
3 weeks
3 years
Q5.
Mary set up the British Hotel in Crimea, but it wasn't actually a hotel. What was it?
a cinema
Correct answer: a hospital
a school
Q6.
Mary Seacole was the first black woman in Britain to do what?
write a children's book
write a newspaper report
Correct answer: write her autobiography

6 Questions

Q1.
Select the correct word to fill in the blank in the following sentence: 'A simple sentence is a sentence about __________ idea(s) that makes complete sense.'
Correct answer: one
two
three
Q2.
Subordinate means something is of ...
more importance.
Correct answer: less importance.
equal importance.
Q3.
Which of these is a subordinate joining word?
and
but
Correct answer: because
Q4.
Which of these is a subordinate joining word?
Correct answer: so
or
the
Q5.
Subordinate joining words are used to join a subordinate idea to what?
Correct answer: a main idea
another subordinate idea
a question
Q6.
Which of these subordination joining words is used to give a time frame?
because
Correct answer: when
so