New
New
Year 2

Writing the conclusion of a report on Florence Nightingale and Mary Seacole

I can write the conclusion of a non-chronological report on Florence Nightingale and Mary Seacole.

New
New
Year 2

Writing the conclusion of a report on Florence Nightingale and Mary Seacole

I can write the conclusion of a non-chronological report on Florence Nightingale and Mary Seacole.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Comparing means looking at how things are the same and contrasting means looking at how things are different.
  2. The purpose of the conclusion is to summarise the information from the report.
  3. No new information is given in the conclusion.

Common misconception

Pupils may want to introduce new ideas or information in the conclusion.

Teach pupils that a conclusion is for summarising the key information from the report. Give children a range of sentences and ask them to sort into those you would or would not find in a conclusion.

Keywords

  • Conclusion - the closing paragraph of a non-fiction text

  • Formal fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma that is formal in tone and often found in non-fiction texts

  • Contrasting - looking at the differences between two things

  • Comparative - comparing the similarities between two things

  • Summary - an overview of a text's main points or ideas

This will likely be the first time the pupils will have written a conclusion so it may need to be scaffolded with further sentence stems. Pupils should re-read the previous sections in pairs and pull out the key ideas they have made.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
A simple sentence is a sentence about ...
one main idea and another idea of less importance.
two ideas that do not make sense.
Correct answer: one idea that makes complete sense.
Q2.
What type of sentence is important in its own right?
a compound sentence
a complex sentence
Correct answer: a simple setence
Q3.
Which of these is not a simple sentence?
The girl went to the park.
It was a hot day in England.
Correct answer: so she could play with her friends
Q4.
Subordinate ideas are dependent on ...
Correct answer: a first idea that makes complete sense.
another subordinate idea.
nothing.
Q5.
Which of these is a subordinate joining word?
and
Correct answer: because
or
Q6.
Which of these is a subordinate joining word?
but
Correct answer: when
the

6 Questions

Q1.
Put these sections of a non-chronological report in the correct order.
1 - introduction
2 - section 1
3 - section 2
4 - conclusion
Q2.
A conclusion always goes ...
at the beginning of a report.
in the middle of a report.
Correct answer: at the end of a report.
Q3.
What is the job of a conclusion in a report?
To tell the reader what the report will be about.
Correct answer: To summarise the information from the report.
To make the reader want to read on.
Q4.
A conclusion will not contain any ...
Correct answer: new information.
punctuation.
names of people.
Q5.
Formal fronted adverbials start a conclusion and are followed by a ...
Correct answer: comma.
capital letter.
full stop.
Q6.
True or false? Comparing means looking at how things are the same or similar.
Correct Answer: true, True