New
New
Year 1

Writing the middle, building suspense: 'Jack and the Beanstalk'

I can write the middle of a traditional tale.

New
New
Year 1

Writing the middle, building suspense: 'Jack and the Beanstalk'

I can write the middle of a traditional tale.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Nouns can be written in a list using commas and 'and' used before the final noun, such as 'the coins, a hen and a harp.'
  2. Some adverbs describing how characters move can be used at the start of a sentence, such as 'Quickly,'
  3. Exclamation marks can be used to show strong emotion, such as shock at finding an enormous beanstalk.
  4. Powerful verbs can be used to describe what characters do, such as 'crept'
  5. Two ideas can be joined using a joining word, 'and'

Common misconception

Pupils may want to use an exclamation mark for every sentence or overuse them.

When you introduce exclamation marks, 'give' each child one exclamation mark to put in their pockets. Tell them they can only have one, so they should only get it out of their pocket when they think it is the best place to use it.

Keywords

  • Noun - a naming word for people, places and things

  • Comma - a punctuation mark used to list two adjectives or after a fronted adverbial

  • Adverb - a word that describes or gives more information about a verb, adjective, or other adverbs

  • Exclamation mark - a punctuation mark used to express strong emotion

  • Joining word - a word that joins words or ideas

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which word is the adjective in this sentence: Jack lived with his lonely mother.
Jack
lived
Correct answer: lonely
mother
Q2.
Match the word to the word class from this sentence: Jack climbed the enormous beanstalk.
Correct Answer:beanstalk,common noun

common noun

Correct Answer:climbed,verb

verb

Correct Answer:enormous,adjecive

adjecive

Correct Answer:Jack,proper noun

proper noun

Q3.
Choose the correct word to complete this sentence: Fairy tales are...
Correct answer: fiction
non-fiction
poems
authors
Q4.
Choose the correct word to complete this sentence: Every sentence starts with a...
sequencing word
noun
Correct answer: capital letter
adjective
adverb
Q5.
Identify the verbs.
he
Correct answer: ran
home
Correct answer: showed
Q6.
Order these events that take place in the story 'Jack and the Beanstalk'.
1 - An old man sold Jack some magical beans.
2 - A huge beanstalk grew outside Jack's window.
3 - Jack climbed up the beanstalk to a castle in the sky.

6 Questions

Q1.
Which sentences end in exclamation marks?
Jack was excited.
Correct answer: Outside his window was a gigantic beanstalk!
He tiptoed past a sleeping giant.
Correct answer: The harp yelled "Master! Help me!"
Q2.
Which is the correct definition of an adverb?
a naming word for people, places and things
describes a noun
a doing or being word
Correct answer: describes or gives more information about a verb
Q3.
Identify the sentences that include sequencing language.
Correct answer: The next morning, Jack woke up to find an enormous beanstalk.
Quickly, he climbed up into the fluffy clouds.
Correct answer: After that, he saw a majestic, grand castle.
Silently, he crept inside.
Q4.
Which verb would best fill the gap in this sentence: Jack _________ the beanstalk.
ate
hugged
cleaned
Correct answer: climbed
Q5.
Identify the sentence that makes complete sense.
Sneakily, he inside the castle.
Sneakily, he crept inside castle.
Correct answer: Sneakily, he crept inside the castle.
Sneakily, he crept the castle.
Q6.
Which sentence includes a joining word?
Correct answer: He crept inside the castle and he saw a huge giant sleeping.
He crept inside the castle.
He saw a huge giant sleeping.
Sneakily, he crept inside the castle.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.