Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Differences between fiction and non-fiction texts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare fiction and non-fiction texts.

      Key learning points

      1. Fiction books are made up by the author and non-fiction books provide information based on facts.
      2. Fiction books have fictional characters and places and non-fiction books provide information about real subjects.
      3. Fiction books often have illustrations and non-fiction books often have photographs or diagrams of real things.
      4. Fiction books usually follow a story structure and non-fiction books are usually organised by topic or subject.
      5. Fiction books often have a moral and non-fiction books are designed to provide information and teach new things.

      Keywords

      • Fiction - made up stories with characters, places and adventures which did not happen in real life

      • Non-fiction - real information or events

      • Fact - something that is known to be true or proved

      • Feature - special characteristics that belong to a text

      • Comparison - similarities and differences between two things

      Common misconception

      Pupils may struggle to name the features of a non-fiction text (contents, glossary, caption etc.)

      This content will continue to be covered as the children move through school. The key learning here is understanding the difference between fiction and non-fiction. Continue to model the language and point out the differences for the children.

      Teacher tip

      Have available lots of examples of fiction and non-fiction texts known to the children so they can practically compare. Provide children with the features you want them to sort into a Venn diagram for Task C. In Task B, children could do this verbally or through drawings depending on writing skills.

      Equipment

      You will need a copy of the 2018 Alanna Max edition of 'Lulu Gets a Cat' by Anna McQuinn.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do story books often have in them?

      Correct answer: illustrations
      videos
      facts
      Correct answer: words

      Q2.
      Which of these are characters from the story 'Little Red Riding Hood'?

      forest
      Correct answer: wolf
      bridge
      Correct answer: grandmother

      Q3.
      What do we call the name of a book?

      the author
      the illustrator
      Correct answer: the title
      illustrations

      Q4.
      What are the hand-drawn or painted pictures in a story book called?

      the author
      the illustrator
      the title
      Correct answer: illustrations

      Q5.
      Put these key parts of a story in the order they usually go in.

      1 - beginning
      2 - middle
      3 - end

      Q6.
      What type of text is 'Lulu Gets a Cat'?

      poetry
      instructions
      Correct answer: a storybook
      an information book

      6 Questions

      Q1.
      Match these keywords to their definitions.

      Correct Answer:fiction,made up stories which did not happen in real life

      made up stories which did not happen in real life

      Correct Answer:non-fiction,real information or events

      real information or events

      Correct Answer:fact,something that is known to be true or proved

      something that is known to be true or proved

      Q2.
      Identify the key features of a non-fiction text.

      Correct answer: a contents page
      follows a story structure
      made-up characters
      Correct answer: photographs

      Q3.
      Identify the key features of a fiction text.

      a contents page
      Correct answer: follows a story structure
      Correct answer: made-up characters
      photographs

      Q4.
      What do both fiction and non-fiction texts always have?

      a contents page
      Correct answer: a title
      photographs
      a moral
      captions

      Q5.
      Which of these are non-fiction texts?

      nursery rhymes
      Correct answer: instructions
      Correct answer: an information book
      a storybook

      Q6.
      What is a heading?

      the title of a book
      a lesson that can be learnt from a story
      Correct answer: a smaller title that helps to organise information on a page
      a page at the beginning of a book that tells you where to find information

      To help you plan your 1 English lesson on: Differences between fiction and non-fiction texts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...