Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write simple facts about something I have learnt.

      Key learning points

      1. Re-reading key information can help to learn and remember it.
      2. Facts can be recalled from information in books.
      3. A fact is a statement that is true, such as 'cats enjoy playing with toys'.
      4. Facts can be written in simple sentences.
      5. When listing what a cat needs, a comma must be placed between each noun.

      Keywords

      • Fact - something that is known to be true or proved

      • Information - facts learned about something or someone

      • Statement - a type of simple sentence that expresses a fact or an opinion and ends with a full stop

      • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

      • Question mark - a punctuation mark used at the end of a question

      Common misconception

      Pupils may want to write the exact same sentence from the non-fiction text.

      In the first learning cycle, when repeating what they have learnt, re-phrase it into simple sentences that they could write in the next learning cycle. You could provide pictures linked to the facts to guide them towards specific ideas.

      Teacher tip

      Use the hook of Lulu wanting to learn more about cats to motivate pupils and share the long term outcome of writing a report to understand the purpose of writing. You could teach the Y1 Grammar Lesson 'Statements and Questions' to support this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the following sentence: Nouns ...

      only come at the end of a sentence.
      only come at the start of a sentence.
      Correct answer: name people, places and things.

      Q2.
      Match each word class to its example.

      Correct Answer:verb,sleep

      sleep

      Correct Answer:noun,bed

      bed

      Correct Answer:adjective,sunny

      sunny

      Correct Answer:adverb,lazily

      lazily

      Q3.
      Match the following key elements to their examples.

      Correct Answer:adjective,small

      small

      Correct Answer:phrase,small cat

      small cat

      Correct Answer:sentence,The small cat looked up.

      The small cat looked up.

      Q4.
      Select the sentence that is correctly punctuated.

      Lulu was excited to visit the cat shelter
      lulu was excited to visit the cat shelter.
      Correct answer: Lulu was excited to visit the cat shelter.
      lulu was excited to visit the cat shelter

      Q5.
      Identify the sentence that contains a question mark.

      Pick up your coat.
      What a beautiful day!
      There are three cats to choose from.
      Correct answer: Do you like cats?

      Q6.
      Identify the sentence that uses the comma correctly.

      The small grey cat looked, up.
      Correct answer: The small, grey cat looked up.
      The small grey, cat looked up.
      The, small grey cat looked up.

      6 Questions

      Q1.
      Match these keywords to their definitions.

      Correct Answer:fact,something that is known to be true or proved

      something that is known to be true or proved

      Correct Answer:question,a type of simple sentence that asks the reader for an answer

      a type of simple sentence that asks the reader for an answer

      Correct Answer:information,facts learned about something or someone

      facts learned about something or someone

      Q2.
      Identify the fact.

      Correct answer: The oak tree is taller than me.
      Shall we sit under that tree?
      tree
      tall tree

      Q3.
      Identify the question that is punctuated correctly.

      Did you know that cats like hunting.
      Did you know? that cats like hunting.
      Correct answer: Did you know that cats like hunting?
      Did you know that cats like hunting

      Q4.
      Which sentence is punctuated correctly?

      Correct answer: Cats like to hunt for birds, mice and voles.
      Cats like to hunt for birds mice, and voles.
      Cats like to hunt for birds, mice and, voles.
      Cats like to hunt for birds mice and voles.

      Q5.
      Which of these can help us remember facts and information?

      reading facts out loud in a very loud voice
      jumping up and down whilst we read information
      Correct answer: re-reading facts and information
      Correct answer: pointing to facts or information on a page

      Q6.
      Put these statements that help you write a fact in the correct order.

      1 - Say the fact out loud.
      2 - Write the fact down.
      3 - Read and check.

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing facts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...