Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The theme of responsibility in 'Lulu Gets a Cat'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write about something I am responsible for.

      Key learning points

      1. Re-reading a story can help to summarise the plot and remember the main events
      2. A theme is a main idea in a story that often tries to teach the reader about something
      3. Relating the theme to ourselves can link the book to our own experiences
      4. Linking a story to our own experiences is thinking from our own perspective
      5. Responsibility means taking care of something, someone or completing some tasks

      Keywords

      • Theme - a theme is a big idea, topic or message that recurs within a text

      • Perspective - point of view

      • Plot - what happens in a story

      Common misconception

      Pupils may struggle to write their own sentence about what they are responsible for.

      If necessary, pupils could just draw a picture and have the sentence scribed for them as the primary focus for this session is engaging with the text and understanding what responsibility means.

      Teacher tip

      When discussing responsibilities, spend time talking about responsibilities in your pupils' context, such as class helpers, staff member's responsibilities, older children's roles, responsibilities you know their family members may have etc.

      Equipment

      You will need a copy of the 2018 Alanna Max edition of 'Lulu Gets a Cat' by Anna McQuinn.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these statements is correct?

      The author of 'Lulu Gets a Cat' is Lulu.
      The author of 'Lulu Gets a Cat' is Lulu's mum.
      Correct answer: The author of 'Lulu Gets a Cat' is Anna McQuinn.

      Q2.
      Match the keywords to the examples.

      Correct Answer:title,Lulu Gets a Cat
      Correct Answer:author,Anna McQuinn
      Correct Answer:character,Lulu

      Q3.
      Match these keywords to their definitions.

      Correct Answer:character,a person or animal in a story
      Correct Answer:setting,where a story takes place
      Correct Answer:plot,what happens in a story

      Q4.
      Which adjectives could describe how Lulu is feeling on the front cover of the story?

      Correct answer: calm
      lonely
      Correct answer: happy
      sad

      Q5.
      Where does Lulu go to learn more about cats?

      the shops
      Correct answer: the library
      the swimming pool
      her school

      Q6.
      Which of these does Lulu do in order to get ready for her cat?

      Correct answer: She gets the cat a cosy bed.
      Correct answer: She buys the cat food.
      She buys a toy for herself.
      Correct answer: She practises with her pretend cat.

      6 Questions

      Q1.
      Summarising focuses on the __________ events in a story.

      small
      Correct answer: main
      boring

      Q2.
      Which of these is true about Lulu's cat when they arrive at her house?

      The cat was excited and raced around the house.
      The cat made a mess in the house.
      The cat jumped into Lulu's arms straight away.
      Correct answer: The cat was nervous to be in a new place.

      Q3.
      What are some of the places the characters go to in the story?

      Lulu's school
      Correct answer: the library
      Correct answer: the cat shelter
      Correct answer: the shop
      the park

      Q4.
      Put the main events of the story in the correct order.

      1 - Lulu practises how to look after a cat with her pretend cat.
      2 - Lulu chooses her cat.
      3 - Lulu buys everything she needs for her cat.
      4 - Lulu's cat comes to her house.

      Q5.
      A __________ is a main idea or topic in the story.

      character
      illustration
      Correct answer: theme
      setting

      Q6.
      What is one main theme in the story 'Lulu Gets a Cat'?

      sharing
      kindness
      Correct answer: responsibility

      To help you plan your 1 English lesson on: The theme of responsibility in 'Lulu Gets a Cat', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...