Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequencing events in a recount

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sequence events of a trip and add in fronted adverbials of time.

      Key learning points

      1. Recounts are mostly told in chronological or time order
      2. Events in a trip can be placed on a timeline to help remember the sequence
      3. Fronted adverbials of time such as 'First,' 'Then,' 'After that,' and 'Finally,' can be used to structure a recount
      4. Recounting orally helps to remember the events of a trip before writing

      Keywords

      • Chronological - arranging events in time order

      • Sequence - following the order in which a series of events happened

      • Events - the main parts

      • Fronted adverbials of time - a sentence starter that tells the reader when something happens

      • Retelling - summarising a story in your own words, highlighting key events and details.

      Common misconception

      Pupils may struggle to understand what a fronted adverbial is.

      Refer to the Year 1: Grammar: Word Class unit and teach alongside this unit.

      Teacher tip

      If possible, provide pupils with photos of the main events that they can place in order on a timeline. You could encourage them to work in pairs or groups so that they are having rich discussions. In turn, this will support their writing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is the adjective in the following sentence: 'We travelled on the crowded bus.'

      We
      travelled
      Correct answer: crowded
      bus

      Q2.
      Match the words in the following sentence to their word class: 'We arrived at the beautiful park.'

      Correct Answer:arrived,verb

      verb

      Correct Answer:beautiful,adjective

      adjective

      Correct Answer:park,noun

      noun

      Q3.
      Recounts are about events that ...

      Correct answer: already happened.
      are happening.
      are going to happen.

      Q4.
      Recounts are ...

      poems.
      fiction.
      Correct answer: non-fiction.
      titles.

      Q5.
      Which word completes the following sentence so that it is in the past tense? 'I __________ lunch.'

      have
      will have
      Correct answer: had

      Q6.
      Which sentence is written correctly?

      We went on an exciting trip to the park
      We went. on an exciting trip to the park.
      we went on an exciting trip to the park.
      We went on an Exciting trip to the park.
      Correct answer: We went on an exciting trip to the park.

      6 Questions

      Q1.
      What does 'sequencing' mean?

      it is a type of book
      Correct answer: putting things in order
      talking about features of a book

      Q2.
      Fill in the missing word in the following sentence: '__________ means the order in which events happened.'

      Non-chronological
      Random
      Fiction
      Correct answer: Chronological

      Q3.
      A fronted adverbial of time ...

      tells the reader where something happened.
      Correct answer: comes at the beginning of a sentence.
      Correct answer: tells the reader when something happened.
      comes at the end of a sentence.
      Correct answer: is followed by a comma.

      Q4.
      Which of these are fronted adverbials of time?

      Correct answer: First,
      Under the bridge,
      Correct answer: After that,
      Correct answer: Last week,
      Quickly,

      Q5.
      Which fronted adverbial is often used at the end of a recount?

      First,
      Then,
      Next,
      Correct answer: Finally,

      Q6.
      What can help us to remember the events of a trip before writing?

      Correct answer: sequencing events on a timeline
      writing everything down
      Correct answer: retelling the trip out loud
      keeping the information in your head

      To help you plan your 1 English lesson on: Sequencing events in a recount, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...