New
New
Year 1

Using question prompts to plan a recount

I can answer questions about a trip and add descriptive language.

New
New
Year 1

Using question prompts to plan a recount

I can answer questions about a trip and add descriptive language.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Answering questions helps us to remember the details of the school trip
  2. Detail can be added to answers using descriptive adjectives and adverbs
  3. It is important to share when and where the trip happened in a recount
  4. Sharing why you went, how you travelled there and what you did adds additional information
  5. Noting down ideas and key words or phrases about the trip creates a plan for writing

Common misconception

Pupils may struggle to know what questions to ask someone about a trip.

Provide question prompt words and model these words being used to pose questions in full sentences.

Keywords

  • Event - the main parts

  • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

  • Adjective - a word that describes a noun

  • Expanded noun phrase - two adjectives listed to describe a noun

Use photos from a school trip your class has been on. Photos will help pupils generate questions to ask and they will support pupils in adding descriptive language.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the punctuation mark to its name.
Correct Answer:.,full stop

full stop

Correct Answer:!,exclamation mark

exclamation mark

Correct Answer:,,comma

comma

Correct Answer:?,question mark

question mark

Q2.
Which sentence is written in the past tense?
We play in the playground.
We are playing in the playground
We will play in the playground.
Correct answer: We played in the playground.
Q3.
Match each word to its word class.
Correct Answer:noun,car

car

Correct Answer:adjective,shiny

shiny

Correct Answer:verb,drive

drive

Correct Answer:adverb,slowly

slowly

Q4.
What punctuation mark does a question always need at the end?
comma
Correct answer: question mark
full stop
exclamation mark
Q5.
Identify the adjective in the following sentence: 'The small dog barked loudly.'
The
Correct answer: small
dog
barked
loudly
Q6.
Identify the verb in the following sentence: 'The small dog barked loudly.'
The
small
dog
Correct answer: barked
loudly

6 Questions

Q1.
Match the word class to the correct definition.
Correct Answer:adjective,describes a noun

describes a noun

Correct Answer:noun,a naming word for a person, place or thing

a naming word for a person, place or thing

Correct Answer:verb,a doing or being word

a doing or being word

Correct Answer:adverb,describes a verb

describes a verb

Q2.
Identify the questions.
Correct answer: How did you travel there?
The park was big.
We ate a delicious lunch.
Correct answer: Where did you go?
Q3.
Chronological order means …
Correct answer: the order in which things happened.
not in the order in which things happened.
in any order.
Q4.
What information should come at the very beginning of a recount about a school trip?
what you did there
Correct answer: when you went
Correct answer: where you went
who you ate lunch with
Q5.
An adjective ...
often comes after a noun.
Correct answer: often comes before a noun.
always has a capital letter.
often comes at the end of a sentence.
Q6.
Select the expanded noun phrase that has the comma in the correct place.
tall, green, trees
tall green trees,
Correct answer: tall, green trees