Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can name some features of a recount.

      Key learning points

      1. A recount is a type of writing which retells something that has already happened
      2. Recounts are mostly told in chronological or time order
      3. Recounts are mostly written in the first person using 'I', 'me' and 'my'
      4. Personal recounts can include facts and opinions
      5. Recounts are told in the past tense

      Keywords

      • Recount - A recount is a piece of writing that recalls an event or experience.

      • Chronological order - arranging events in time order

      • First person - the 'I/we' perspective

      • Past tense - tells the reader the action happened before now

      • Opinion - a personal view about something

      Common misconception

      Pupils may struggle to speak correctly in the past tense, particularly with irregular verbs (e.g. saying 'sawed' or 'seed' for saw).

      Use this lesson as an opportunity for as much oral rehearsal as possible to support children's errors in the moment. Repeat and re-model sentences back to them. Model incorrectly and ask the children to spot your mistakes.

      Teacher tip

      Depending on when you are doing this unit, you might need to adapt your writing expectations as well as the content of the lesson. This includes the specific content of your school trip as well as the expectation of outcome (e.g. reduce the content if using this unit for an autumn term recount).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct word class.

      Correct Answer:noun,fox

      fox

      Correct Answer:adjective,red

      red

      Correct Answer:verb,ran

      ran

      Q2.
      Identify the verbs.

      train
      Correct answer: eat
      Correct answer: hug
      yellow

      Q3.
      Identify the sentence that is grammatically correct.

      i cooked eggs and rice
      I cooked eggs and rice
      Correct answer: I cooked eggs and rice.
      I cooked Eggs and Rice.

      Q4.
      Which of these punctuation marks should not end a sentence?

      Correct answer: comma
      full stop
      exclamation mark

      Q5.
      Which of these sentences is correct?

      The tense describes the noun in the sentence.
      Correct answer: The tense tells the reader when the action happens.
      The tense tells the reader what is going to happen next.

      Q6.
      Which word in a sentence helps you know which tense the sentence is written in?

      noun
      Correct answer: verb
      adjective

      6 Questions

      Q1.
      A recount ...

      is the number of pages in a book.
      Correct answer: retells events that have happened in our own lives.
      is a type of punctuation mark used to separate sentences.

      Q2.
      The past tense ...

      is happening now.
      Correct answer: happened before now.
      never happens.

      Q3.
      Identify the past tense form of the verb ‘go’.

      going
      goed
      Correct answer: went
      will go

      Q4.
      What order is a recount written in?

      non-chronological order
      order of importance
      random order
      Correct answer: chronological order

      Q5.
      Identify the first person words.

      Correct answer: I
      you
      fun
      went
      Correct answer: my

      Q6.
      Identify the past tense verb in the following sentence: 'I walked home.'

      Correct Answer: walked, Walked

      To help you plan your 1 English lesson on: What is a recount?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...