Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sharing our opinions about a text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can share my opinion about a familiar story.

      Key learning points

      1. Things you like or dislike are called your 'opinions'.
      2. People can agree or disagree with an opinion.
      3. Using the word 'because' will allow you to explain why you like or dislike something.
      4. Speaking in full sentences helps the listener understand what is being said.
      5. Successful speaking includes speaking loudly and clearly enough for everyone to hear.

      Keywords

      • Opinion - something you think or believe

      • Agree - to feel the same way about something

      • Disagree - to feel differently about something

      Common misconception

      Some pupils may not have sufficient knowledge of different fairy tales and characters from them to be able to answer the questions.

      Read and discuss the classic children's fairy tales regularly as part of story time with your class. These books could also be sent home. You could add more images to the slides as a prompt.

      Teacher tip

      It would be beneficial for pupils to have done the Y1 'Jack and the Beanstalk' reading and writing unit prior to this lesson. You could also change the statements in LC2 to reflect a recent fairy tale shared with your class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an opinion?

      what a person is called
      what a person says
      Correct answer: what a person likes or dislikes

      Q2.
      How should our voice sound when we are speaking?

      Correct answer: loud
      shouty
      quiet
      quick
      Correct answer: clear

      Q3.
      Which of the following are full sentences?

      Jun
      Sofia
      Correct answer: My name is Sam.
      Correct answer: I am called Jacob.

      Q4.
      How can we be a good listener?

      Correct answer: by looking at the person who is speaking
      Correct answer: by keeping our body still
      by talking to our partner

      Q5.
      Which word can you use to explain your opinion?

      and
      but
      Correct answer: because

      Q6.
      Which of these sentences explains the opinion given?

      I don’t like football.
      Correct answer: I don’t like football because I don’t like being tackled.
      I like rugby.

      6 Questions

      Q1.
      Match each of these key words to what they mean.

      Correct Answer:opinion,what a person thinks or believes
      Correct Answer:agree,to feel the same way about something
      Correct Answer:disagree,to feel differently about something

      Q2.
      Which word can you use to explain your opinion?

      and
      Correct answer: because
      but

      Q3.
      Which statement gives a reason for the opinion given?

      My favourite fairy tale is ‘Jack and the Beanstalk’.
      My favourite fairy tale is ‘Goldilocks’.
      Correct answer: My favourite fairy tale is ‘Goldilocks’ because she is cheeky.

      Q4.
      True or false? We should always have the same opinion as our partner.

      true
      Correct answer: false

      Q5.
      True or false? Feeling the same way as someone else means you agree with them.

      Correct answer: true
      false

      Q6.
      Why should we speak in full sentences?

      Correct answer: It helps the listener understand what is being said.
      It means we are loud.
      It helps us to shout loudly enough.

      To help you plan your 1 English lesson on: Sharing our opinions about a text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...