New
New
Year 2

Planning the second section of a report on the Great Fire of London

I can make a plan for writing about how the Great Fire of London spread and stopped.

New
New
Year 2

Planning the second section of a report on the Great Fire of London

I can make a plan for writing about how the Great Fire of London spread and stopped.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The fire spread quickly because the weather was dry, hot and windy.
  2. There was no fire brigade so Londoners used leather buckets, axes and water squirts to try and fight the fire.
  3. A plan helps a writer to organise their ideas, thoughts and the information they want to include in their writing.
  4. Notes can be used in a plan to help organise key information and are not written in full sentences.

Common misconception

Pupils may write full sentences in their plan.

Teach children how to write notes which are short and capture key vocabulary and important information. Encourage use of bullet points.

Keywords

  • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

  • Notes - written out of full sentences

Supplement pupil knowledge of the Great Fire of London with additional videos, images and research.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Put these sections of a non-chronological report in the correct order.
1 - Introduction
2 - Section 1
3 - Section 2
Q2.
Which of these will not be included in the section about 'how the fire started'?
when the fire started
where the fire started
Correct answer: how the fire stopped
Q3.
What should a person use to help guide them when writing?
Correct answer: a plan
a dictionary
a pencil
Q4.
When we write, we always try to do which of these things?
Use lots of commas.
Correct answer: Use punctuation where we know the rules.
Use only capital letters.
Correct answer: Use a capital letter at the start of every sentence.
Q5.
When we write, we always try and do which of these things?
Correct answer: Sound out words to spell them accurately.
Use lots of capital letters.
Correct answer: Read each sentence out loud to check they make sense.
Q6.
The purpose of a plan is to help a writer to ...
warm their hand up for writing.
practise exactly what they are going to write.
Correct answer: organise their ideas, thoughts and the information they want to include.

6 Questions

Q1.
What does a plan help the writer to do?
A plan helps a writer to write more than they normally would.
A plan helps a writer with their handwriting.
Correct answer: A plan helps a writer to organise their ideas.
Q2.
Before making a plan, what should a writer do?
become familiar with different people who also like writing
Correct answer: become familiar with the key information they’ll be writing about
become familiar with old reports they've written before
Q3.
Finish this sentence: The Great Fire of London spread so easily because ...
Correct answer: the houses were so close together.
the houses were far apart.
the houses were made of metal.
Q4.
What was the weather in London like at the time of the fire?
snowy and icy
wet and stormy
Correct answer: dry and hot
Q5.
It was very windy when the fire started. What did this help to do?
Correct answer: spread the fire
put out the fire
blow people away from the fire
Q6.
What did the Lord Mayor agree to do to help stop the fire?
Correct answer: use firebreaks
use fire engines
use fireworks