New
New
Year 1

Writing descriptive sentences

I can write descriptive sentences using adjectives and powerful verbs.

New
New
Year 1

Writing descriptive sentences

I can write descriptive sentences using adjectives and powerful verbs.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An adjective describes a noun. Adjectives are often put in front of the noun in a sentence, such as 'green forest'
  2. Using descriptions with adjectives makes writing more interesting
  3. Verbs are doing or being words
  4. Verbs are chosen carefully to help us imagine how someone has done something, such as “whizzed”
  5. Adjectives can describe the appearance of someone or something as well as the personality of someone

Common misconception

Children may not write or speak in the past tense.

Consistently use sentence stems for the children to build their descriptive sentences from that are always in the past tense.

Keywords

  • Describe - add detail do

  • Noun - a naming word for people, places or things

  • Adjective - describes a noun

  • Verb - a doing or being word

  • Personality - the special qualities that make a character themselves

Teach the Year 1 Word Class Grammar unit alongside this unit for discrete grammar teaching in order to apply this learning to the children's writing. To demonstrate verbs, act out each action to show they are doing or being words.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which is the correct definition of a noun?
A word that describes a noun.
A doing or being word.
Correct answer: A naming word for people, places and things.
Q2.
Which statements about common nouns are correct?
Correct answer: Common nouns are naming words.
Common nouns describe something.
Common nouns always need a capital letter.
Correct answer: Common nouns do not always need to start with a capital letter.
Q3.
Match the noun types (person, place and thing) to the correct examples.
Correct Answer:person,Izzy

Izzy

Correct Answer:place,beach

beach

Correct Answer:thing,pen

pen

Q4.
Which is the correct definition of an adjective?
Correct answer: A word that describes a noun.
A doing or being word.
A naming word for people, places and things.
Q5.
Which is the correct definition of a verb?
A word that describes a noun.
Correct answer: A doing or being word.
A naming word for people, places and things.
Q6.
Match the word to the word class.
Correct Answer:run,verb

verb

Correct Answer:porridge,noun

noun

Correct Answer:hot,adjective

adjective

6 Questions

Q1.
Complete the following sentence: 'An __________ describes a noun.'
verb
Correct answer: adjective
capital letter
full stop
Q2.
Match the word class to its definition.
Correct Answer:adjective,describes a noun

describes a noun

Correct Answer:noun,a person, place or thing

a person, place or thing

Correct Answer:verb,a doing or being word

a doing or being word

Q3.
Select the adjectives that describe the old woman's personality.
old
Correct answer: wise
wrinkly
Correct answer: kind
Q4.
Select the adjectives that describe the old woman's appearance.
Correct answer: old
wise
Correct answer: wrinkly
kind
Q5.
Identify the verb in the following sentence: The villagers tidied the streets.
The
villagers
Correct answer: tidied
streets
Q6.
Which sentence uses the correct punctuation?
hot porridge flowed down the streets
Hot porridge flowed down the streets
hot porridge flowed down the streets.
Correct answer: Hot porridge flowed down the streets.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.