Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Engaging with key themes in 'The Proudest Blue'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the key themes in 'The Proudest Blue'.

      Key learning points

      1. A theme is a big idea, topic or message that appears in a story.
      2. Themes in a story are used to convey deeper meaning and messages to the reader.
      3. 'The Proudest Blue' explores themes of identity, pride and differences, among many others.
      4. Stories can create a personal response linked to the reader's own views or personal experiences.
      5. Many different factors can contribute to a person's identity and everyone deserves to feel normal and proud.

      Keywords

      • Theme - a big idea, topic or message that appears in a story

      • Identity - the different aspects that make up who we are

      • Pride - the feeling of deep pleasure or satisfaction as a result of one's own achievements or qualities

      Common misconception

      Children may find it difficult to understand the concept of challenging the idea of what is 'normal'.

      Explore examples of how 'normal' looks different everywhere. Encourage children to consider things that may feel normal to them but not to others as a a tool for exploring the concept.

      Teacher tip

      Exploring the themes of sisterhood and community in more depth and how they are linked to identity and pride within 'The Proudest Blue' could enhance the teaching of this lesson. Teachers should be mindful of the different identities of the pupils in the class.

      Equipment

      You will need a copy of the 2020 Andersen Press edition of ‘The Proudest Blue’ by Ibtihaj Muhammad for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What challenges do Faiza and Asiya face in 'The Proudest Blue'?

      They fight with each other.
      Correct answer: They experience unkindness from others.
      They find their school work difficult.

      Q2.
      How do Faiza and Asiya respond to people treating them differently?

      They hide their religion and identity.
      They change themselves to fit in.
      Correct answer: They view the hijab as normal and remain proud of it.

      Q3.
      Why does the author compare Asiya's hijab to the skies and the sea?

      Correct answer: To show its normality, strength and beauty.
      To show that it's blue.
      To show that it's different.

      Q4.
      How can we uncover the deeper meaning of a story?

      Correct answer: Look for clues in the text to infer.
      Correct answer: Discuss the story with others to hear different perspectives.
      Retrieve information from the text.

      Q5.
      True or false? Everyone will have the same opinions and perspective on a story.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      What is the definition of identity?

      the things we like
      what we believe in
      where we live
      Correct answer: the different aspects that make up who we are

      6 Questions

      Q1.
      What is a theme in a narrative?

      a summary of a story
      Correct answer: a big idea, topic or message that appears in a story
      a reader's favourite part of a story

      Q2.
      Which of the following are key themes in 'The Proudest Blue'?

      Correct answer: identity
      greed
      Correct answer: pride
      animals
      Correct answer: differences

      Q3.
      Match the vocabulary to the correct definition.

      Correct Answer:identity,the different aspects that make up who we are
      Correct Answer:pride,the feeling of deep pleasure as a result of one's own qualities
      Correct Answer:differences,ways in which people or things are not similar

      Q4.
      True or False? Personal identity is determined by one aspect of a person's life.

      Correct Answer: False, false

      Q5.
      True or false? There is one way of being 'normal'.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      How can you support others in feeling proud of their identity?

      Correct answer: show kindness to everyone
      be afraid of differences
      Correct answer: show interest in what is important to others
      Correct answer: celebrate differences

      To help you plan your 2 English lesson on: Engaging with key themes in 'The Proudest Blue', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...