New
New
Year 1

Writing about characters, setting and plot: 'The Three Billy Goats Gruff'

I can write part of a story.

New
New
Year 1

Writing about characters, setting and plot: 'The Three Billy Goats Gruff'

I can write part of a story.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Rehearsing a sentence out loud before writing it helps us to remember it
  2. Reading a sentence back after writing helps to check it makes sense
  3. Every sentence must start with a capital letter and end with a full stop
  4. Narrating a story means the writer is saying what happens
  5. Word banks help to find keywords to include in writing

Common misconception

Children may struggle to generate individual sentences per event.

Refer to the story mountain that the children made in a previous lesson and make that available. When retelling and reading the story, refer back to the model story mountain to refer to those points. Explain that each picture is one sentence.

Keywords

  • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

  • Capital letter - the upper case formation of a letter

  • Full stop - a punctuation mark used at the end of a sentence

  • Adjective - describes a noun

  • Sequence - following the order in which a series of events happened

Provide pupils with character and setting word banks. Challenge pupils to describe both character's appearance and personality using adjectives from the word banks. Add adjectives that the pupils have generated throughout the unit.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the word to its word class.
Correct Answer:proper noun,Ben

Ben

Correct Answer:common noun,goat

goat

Correct Answer:adjective,hungry

hungry

Q2.
Identify the adjectives.
Correct answer: brave
river
Correct answer: strong
hooves
Q3.
Finish this sentence. All sentences begin with a ...
full stop
lower case letter
Correct answer: capital letter
noun
Q4.
Identify the nouns.
the
Correct answer: troll
ugly
Correct answer: goat
Q5.
Correct the spelling of the word in bold. He haz sharp teeth.
ahs
hazz
Correct answer: has
hass
Q6.
Which of these is a sentence that makes complete sense?
troll horrible
the horrible troll
Correct answer: The troll is horrible.
The horrible troll is

6 Questions

Q1.
Correct the spelling of the word in bold in this sentence: The troll woz furious.
wos
waz
Correct answer: was
wozz
Q2.
Correct the spelling and punctuation of the word in bold in this sentence: hte river was deep.
eht
Correct answer: The
the
Hte
Q3.
Identify the adjective in this sentence: The hideous troll howled.
The
Correct answer: hideous
troll
howled
Q4.
Which sentence is punctuated correctly?
The brave goat charged at the troll
the brave goat charged at the troll.
the brave goat charged at the troll
Correct answer: The brave goat charged at the troll.
Q5.
Match the word to its definition.
Correct Answer:noun,a naming word of a person, place or thing

a naming word of a person, place or thing

Correct Answer:capital letter,the upper case formation of a letter

the upper case formation of a letter

Correct Answer:full stop,a punctuation mark at the end of a sentence

a punctuation mark at the end of a sentence

Correct Answer:adjective,describes a noun

describes a noun

Q6.
Correct the spelling of the word in bold: There was a wooden bridge.
woodon
Correct answer: wooden
woodn
woden

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.