Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Describing the goats in 'The Three Billy Goats Gruff'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a sentence with an adjective to describe one of the goats in 'The Three Billy Goats Gruff'.

      Key learning points

      1. An adjective describes a noun
      2. Adjectives are often put in front of the noun in a sentence, such as 'scared goat'
      3. Adjectives can be used to describe what a character might look like, such as 'small'
      4. Adjectives can be used to describe a character's personality, such as 'brave'

      Keywords

      • Describe - add detail to

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Adjective - describes a noun

      • Personality - the special qualities that make a character themselves

      • Appearance - what someone or something looks like

      Common misconception

      Pupils might be able to think of adjectives, but they may not be specific to the character of the goats.

      Share examples and non-examples of adjectives that can be used to describe the goats. Read extracts of the story to help pupils to understand that a character can be described in a certain way because of their actions.

      Teacher tip

      Teach the previous lesson about describing the troll. At the start of this lesson, celebrate examples of children's work from that lesson and use it as a model against the success criteria to make this content seem more accessible for pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a noun?

      Correct answer: a naming word for people, places and things
      a word that describes a noun
      a naming word that always a capital letter

      Q2.
      Identify the noun in this sentence: The old bridge wobbled.

      The
      old
      Correct answer: bridge
      wobbled

      Q3.
      What is an adjective?

      a naming word for people, places and things
      Correct answer: a word that describes a noun
      a naming word that always has a capital letter

      Q4.
      Identify the adjective in this sentence: The greedy troll growled.

      The
      Correct answer: greedy
      troll
      growled

      Q5.
      Match these words with the correct definition.

      Correct Answer:appearance,what someone or something looks like

      what someone or something looks like

      Correct Answer:personality,the special qualities that make a character themselves

      the special qualities that make a character themselves

      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

      a word that describes a noun

      Q6.
      Which word in this sentence is an adjective: The mean troll roared.

      Correct Answer: mean, meen

      6 Questions

      Q1.
      Match the adjectives that describe the goat’s appearance and personality.

      Correct Answer:brave,personality

      personality

      Correct Answer:large,appearance

      appearance

      Correct Answer:kind, hairy,personality and appearance

      personality and appearance

      Q2.
      Which adjectives best describe the smallest billy goat?

      hideous
      Correct answer: polite
      terrifying
      Correct answer: small

      Q3.
      Where does an adjective often come in a sentence?

      at the beginning of a sentence
      Correct answer: before a noun
      at the end of a sentence

      Q4.
      Tick the adjectives that describe the largest billy goat’s personality.

      big
      Correct answer: brave
      hairy
      Correct answer: clever

      Q5.
      Tick the adjectives that describe the largest goat’s appearance.

      Correct answer: big
      brave
      Correct answer: hairy
      clever

      Q6.
      Which sentence makes complete sense and is punctuated correctly?

      The horrid troll has big.
      the horrid troll is big.
      Correct answer: The horrid troll is big.
      the horrid troll is big

      To help you plan your 1 English lesson on: Describing the goats in 'The Three Billy Goats Gruff', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...