New
New
Year 1

Writing the end of the story: 'The Three Billy Goats Gruff'

I can write the end of a story.

New
New
Year 1

Writing the end of the story: 'The Three Billy Goats Gruff'

I can write the end of a story.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Rehearsing a sentence out loud before writing it helps us to remember it
  2. Reading a sentence back after writing helps to check it makes sense
  3. Every sentence must start with a capital letter and end with a full stop
  4. Traditional tales tend to end with a happy ending
  5. Word banks help to find keywords to include in writing

Common misconception

Pupils may tick their success criteria without checking and correcting.

When you are modelling your write, continuously refer back to the success criteria yourself. Adapt the success criteria accordingly to help pupils experience success.

Keywords

  • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

  • Capital letter - the upper case formation of a letter

  • Full stop - a punctuation mark used at the end of a sentence

  • Adjective - describes a noun

  • sequence - following the order in which a series of events happened

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these words are adjectives?
Correct answer: wobbly
bridge
goat
Correct answer: brown
Q2.
Which adjectives would you choose to best describe the meadow at the beginning of 'The Three Billy Goats Gruff'?
green
Correct answer: brown
grassy
Correct answer: dry
Q3.
Which adjective best describes the troll?
Correct answer: angry
happy
quiet
kind
Q4.
Which of these characters knocks the troll into the river?
smallest goat
middle goat
Correct answer: large goat
Q5.
Match the word to its example.
Correct Answer:capital letter,T

T

Correct Answer:lowercase letter,t

t

Correct Answer:full stop,.

.

Q6.
Which is the only sentence that is correct as it makes sense?
The menacing troll huge.
The menacing troll is.
The troll menacing is huge.
Correct answer: The menacing troll is huge.

6 Questions

Q1.
What does an adjective describe?
other adjectives
Correct answer: nouns
only words that are at the beginning of a sentence
Q2.
What is the correct and complete definition of a noun?
a naming word for people
a describing word
Correct answer: a naming word for people, places and things
a word that starts with a capital letter
Q3.
Match these definitions.
Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things

a naming word for people, places or things

Correct Answer:adjective,describes a noun

describes a noun

Correct Answer:proper noun,a naming word for a specific person, place or thing

a naming word for a specific person, place or thing

Q4.
Identify the nouns.
cold
Correct answer: bridge
Correct answer: river
crashed
Q5.
Which sequencing word is often used at the end of a story?
First,
Then,
Correct answer: Finally,
After that,
Q6.
Which is the correctly punctuated sentence?
the selfish troll fell into the river
The selfish troll fell into the river
the selfish troll fell into the river.
Correct answer: The selfish troll fell into the river.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.