Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring vocabulary in 'The Wolf, The Duck and the Mouse'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can summarise the story and understand the vocabulary used within it.

      Key learning points

      1. The author’s choice of vocabulary is precise and ambitious and is used to convey meaning to the reader.
      2. Repetition of keywords can enhance and support storytelling.
      3. Multiple words can be used to describe the same thing, e.g. “gobbled”, “munched” and “feasted”.
      4. Character speech is used to show the perspective and feelings of different characters and this impacts how it is read.
      5. Summarising a story helps us to build our understanding of a text and the meaning behind it.

      Keywords

      • Vocabulary - the words we know and use to communicate to others

      • Repetition - the deliberate use of words or phrases that are repeated for emphasis or other effect

      • Speech - the words a character speaks to communicate

      • Summarise - to pull out the key information and ideas from the text

      Common misconception

      Children may notice a familiar word being used in a new way and not understand its meaning, e.g. making a "toast".

      Explore words that have more than one definition and how we can infer meaning through understanding the context in which it has been used.

      Teacher tip

      Make sure you give the children opportunity to re-read the text either as a class, independently or in pairs, supporting those who have not secured sufficient phonics knowledge.

      Equipment

      You will need a copy of the 2017 Walker Ltd. edition of ‘The Duck, The Wolf & The Mouse’ written by Mac Barnett and illustrated by Jon Klassen for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of 'The Wolf, The Duck and The Mouse'?

      Correct answer: Mac Barnett
      Mark Barnett
      Jon Klassen

      Q2.
      Who is the illustrator of 'The Wolf, The Duck and The Mouse'?

      Mac Barnett
      Correct answer: Jon Klassen
      Jonathon Klass

      Q3.
      Which character is portrayed as least kind?

      Correct answer: the wolf
      the duck
      the mouse

      Q4.
      What is vocabulary?

      the facial expressions we make
      how we move our body
      Correct answer: the words we know and use to communicate to others

      Q5.
      What is repetition in writing?

      when a word or phrase is written once
      Correct answer: when a word or phrase that has already been written is repeated
      when a word or phrase is capitalised

      Q6.
      What does summarising mean?

      reading the story again
      sequencing the events in a story
      Correct answer: pulling out the key information and ideas from the text

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are key linguistic features in 'The Wolf, The Duck and The Mouse'?

      Correct answer: repetition
      rhyme
      Correct answer: precise and ambitious vocabulary
      Correct answer: character speech
      fact boxes

      Q2.
      What does the word "woe" mean?

      a feeling of anger
      a feeling of surprise
      a feeling of joy
      Correct answer: a feeling of distress or sorrow

      Q3.
      Which of the following words are used as alternative verbs to describe the action of having "eaten"?

      Correct answer: gobbled
      laughed
      danced
      Correct answer: munched
      Correct answer: feasted

      Q4.
      What is speech?

      what a character thinks
      Correct answer: the words a character speaks
      what a character does

      Q5.
      True or false? All of the characters' speech should be read in the same way.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      Match the vocabulary from the story to the correct definition.

      Correct Answer:ruckus,a noisy fight, disturbance or commotion

      a noisy fight, disturbance or commotion

      Correct Answer:remedy,a medicine or treatment for a disease or injury

      a medicine or treatment for a disease or injury

      Correct Answer:flagon,a large container of something

      a large container of something


      To help you plan your 2 English lesson on: Exploring vocabulary in 'The Wolf, The Duck and the Mouse', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...