Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can define and identify an adverb.

      Key learning points

      1. Adverbs describe verbs.
      2. Adverbs tell the reader how a verb is or was done.
      3. Adverbs often end in -ly.
      4. An adverb is often paired with the verb it is describing.

      Keywords

      • Adverb - a word that describes a verb

      • Verb - a doing or being word

      • Describe - add detail to

      Common misconception

      Pupils may confuse adverbs with adjectives.

      Make sure pupils are exposed to both throughout the lesson so that you can discuss the differences. Only focus on -ly adverbs to begin with.

      Teacher tip

      Provide lots of opportunities to orally rehearse sentences with adverbs. Games such as adverb charades also provide opportunities for pupils to act them out and talk about them first.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are nouns?

      Correct answer: sock
      cosy
      kind
      Correct answer: doctor

      Q2.
      Identify the verb in this sentence: The red fox hides in the dark.

      red
      fox
      Correct answer: hides
      dark

      Q3.
      Identify the adjective in this sentence: The red fox hides in the dark.

      Correct answer: red
      fox
      hides
      dark

      Q4.
      Match the following:

      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

      a word that describes a noun

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places and things

      a naming word for people, places and things

      Correct Answer:verb,a doing or being word

      a doing or being word

      Correct Answer:expanded noun phrase,a group of words with no verb that adds detail to a noun

      a group of words with no verb that adds detail to a noun

      Q5.
      Which of these must a full sentence contain?

      Correct answer: a verb
      an adjective
      a proper noun
      Correct answer: a capital letter at the start

      Q6.
      What is the verb in this sentence? Dad is happy.

      Correct Answer: is, Is

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are adverbs?

      run
      Correct answer: quickly
      jump
      Correct answer: brightly

      Q2.
      Identify the adverb in this sentence: Nan dances happily at home.

      Nan
      dances
      Correct answer: happily
      home

      Q3.
      Match the definitions:

      Correct Answer:a word that describes a noun,adjective

      adjective

      Correct Answer:a word that describes a verb,adverb

      adverb

      Q4.
      Tick the sentence that is written in the present tense:

      Correct answer: We walk home.
      We walked home.
      We will walk home.

      Q5.
      Choose the best adverb to complete this sentence: The dog barked ______.

      brightly
      Correct answer: loudly
      silently

      Q6.
      Match these words to their word type:

      Correct Answer:feed,verb

      verb

      Correct Answer:slowly,adverb

      adverb

      Correct Answer:yummy,adjective

      adjective


      To help you plan your 1 English lesson on: Adverbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...