Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing comprehension of 'A Christmas Carol'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can answer a range of comprehension questions on ‘A Christmas Carol’.

      Key learning points

      1. Retrieval involves identifying and extracting key information from the text.
      2. Searching for keywords or specific types of words can support readers in answering retrieval questions.
      3. When a reader infers, they use clues from the text and their own understanding to ‘read between the lines’.
      4. Inferring helps readers establish an impression of a character.

      Keywords

      • Retrieval - Retrieval is finding key details or information in the text and extracting them.

      • Inference - Inference means to use clues from within the text to draw conclusions.

      • Impression - An impression refers to initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text.

      Common misconception

      Children might confuse inference with prediction. While a good prediction relies on inference skills, inference does not always involve predicting.

      Rehearse the definition of inference a number of times and accompany with as many relevant examples as necessary (like the example on slide 19).

      Teacher tip

      There are many different versions of the text that you can choose to read with your pupils. You could provide time for the pupils to watch the animated retelling of the story by Disney, which is suitable for the age group.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the adjectives to the character in 'A Christmas Carol'.

      Correct Answer:miserly, mean,Scrooge
      Correct Answer:jolly, friendly,Fred
      Correct Answer:timid, nervous,Bob Cratchit

      Q2.
      Which of the following is an appropriate definition of 'to retrieve'?

      to see something interesting
      to accidentally break something
      Correct answer: to go and get something

      Q3.
      Who is the author of 'A Christmas Carol'?

      Correct Answer: Charles Dickens

      Q4.
      Order the following events from Chapter 1 of 'A Christmas Carol'.

      1 - Scrooge and Bob sit in silence, counting.
      2 - Bob asks for more coal for the fire, but Scrooge refuses.
      3 - Fred enters and invites Scrooge for dinner.
      4 - Scrooge refuses Fred's invitation and Fred leaves.

      Q5.
      True or False? Fred gets angry with Scrooge's rudeness.

      Correct Answer: False

      Q6.
      Why does Bob tremble when he asks Scrooge for more coal?

      He is unwell.
      Correct answer: He is scared of Scrooge.
      Correct answer: He is cold.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:retrieval,finding key details or information in the text and extracting them
      Correct Answer:inference,to use clues from within the text to draw conclusions
      Correct Answer:impression,initial feelings about a person, place or thing

      Q2.
      True or False? In Chapter 1 of 'A Christmas Carol' the streets are covered with snow.

      Correct Answer: True

      Q3.
      What is the relationship between Bob and Scrooge?

      Correct answer: Bob works for Scrooge. He is his employee.
      Scrooge is Bob's father.
      Bob and Scrooge only just met.

      Q4.
      Which of the following can be helpful strategies to use when being asked to retrieve information?

      reading the entire text again
      Correct answer: underlining keywords
      Correct answer: read the sentence before or after the keyword
      Correct answer: search for a type of word e.g. a proper noun
      referring to connections that readers make from one text to another

      Q5.
      What is inference sometimes referred to as?

      thinking carefully
      Correct answer: reading between the lines
      guessing

      Q6.
      True or False? The tingle Scrooge feels might suggest everything is about to change.

      Correct Answer: True

      To help you plan your 4 English lesson on: Developing comprehension of 'A Christmas Carol', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...