Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a setting description based on 'A Christmas Carol'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a narrative setting description based on 'A Christmas Carol'.

      Key learning points

      1. The purpose of a setting description is to provide rich detail that creates an atmosphere for the reader.
      2. Precise vocabulary, sensory details and personification support in creating a desired atmosphere.
      3. Prepositions help to describe the setting in a precise way by telling the reader where a noun is.
      4. Using a range of sentence types (simple, compound and complex) improves text flow for the reader.

      Keywords

      • Atmosphere - the tone or mood created in a narrative

      • Sensory details - descriptions that include touch, sight, taste, sound and smell

      • Personification - a way of describing a non-living thing as if it acts or feels like a human

      • Preposition - a word or words that tell the reader where a noun is

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      Common misconception

      Children may find it difficult to identify or develop appropriate prepositions to precisely describe details about nouns within the setting.

      After revealing the prepositions 'beneath' and 'towards', brainstorm a range of helpful prepositions as a class and create a shared bank that the children can use.

      Teacher tip

      Ensure children have their plan and the images of the setting with them to support them in their writing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How do you use a plan to support you when writing?

      Copy it out word for word.
      Correct answer: Use the key vocabulary to form full sentences.
      Correct answer: Follow the order/structure of your plan.

      Q2.
      Put the following descriptive details in the correct order to show the 'top down' structure you should follow for a setting description.

      1 - sky and snowflakes
      2 - streets and decorations
      3 - people and senses

      Q3.
      What is a simple sentence?

      a sentence with a coordinating conjunction
      Correct answer: a sentence about one idea that makes complete sense
      a sentence containing rich vocabulary

      Q4.
      What is a compound sentence?

      a sentence containing a subordinate clause and a main clause
      a sentence with a fronted adverbial
      Correct answer: a sentence formed of two main clauses and a coordinating conjunction

      Q5.
      What is a complex sentence?

      Correct answer: a sentence formed of at least one main clause and a subordinate clause
      a sentence formed of two main clauses
      a sentence about one idea that makes complete sense

      Q6.
      Match the sentence types to their examples.

      Correct Answer:simple sentence,The melodic sound of tuneful carollers echoed.
      Correct Answer:compound sentence,Children gazed into shop windows and they admired shiny new toys.
      Correct Answer:adverbial complex sentence,The sound of tuneful carollers echoed as eager shoppers hustled.

      6 Questions

      Q1.
      What is a preposition?

      a word that describes a noun
      Correct answer: a word or words that tell the reader where a noun is
      a word that describes a noun's movements

      Q2.
      Which of the following are prepositions?

      Correct answer: under
      Correct answer: through
      glistening
      Correct answer: on
      floated

      Q3.
      What is text flow?

      the specific order a text is written in
      Correct answer: how a text is written in order to keep the reader engaged
      the tone or mood created in a narrative

      Q4.
      Match the sentence types to their definitions.

      Correct Answer:simple sentence,a sentence made of just one main clause with just one idea
      Correct Answer:compound sentence,a sentence formed of two main clauses and a coordinating conjunction
      Correct Answer:adverbial complex sentence,a sentence formed of a main clause and an adverbial subordinate clause

      Q5.
      Which of the following are subordinating conjunctions you would use to form an adverbial complex sentence?

      Correct answer: as
      and
      Correct answer: while
      Correct answer: that
      but

      Q6.
      Which piece of punctuation is used to separate adjectives in an expanded noun phrase?

      full stop
      exclamation mark
      Correct answer: comma

      To help you plan your 4 English lesson on: Writing a setting description based on 'A Christmas Carol', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...