Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning a setting description based on 'A Christmas Carol'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can generate precise vocabulary to plan a narrative setting description.

      Key learning points

      1. ‘A Christmas Carol’ is set in Victorian London during the Christmas period.
      2. The atmosphere is the tone or mood created in a narrative.
      3. Precise vocabulary, including a range of sensory details, conveys the atmosphere in a narrative setting description.
      4. Personification is a linguistic device used to describe a non-living thing as if it acts or feels like a human.

      Keywords

      • Atmosphere - the tone or mood created in a narrative

      • Sensory details - descriptions that include touch, sight, taste, sound and smell

      • Personification - a way of describing a non-living thing as if it acts or feels like a human

      Common misconception

      Children may find it difficult to identify appropriate adjectives and verbs and develop their own pieces of personification.

      Brainstorm as a class and create a shared bank of human adjectives and verbs that would be appropriate for personifying elements of the scene. Children can then use this bank to support them in forming their own pieces of personification.

      Teacher tip

      Ensure children have access to the images when generating vocabulary and writing their plan. If time allows, hone in on the second image which shows the contrast between rich and poor and model how to include this in vocabulary generation. E.g. 'all walks of life'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of 'A Christmas Carol'?

      Charlie Hamilton
      Correct answer: Charles Dickens
      David Charleston

      Q2.
      At what time of year is 'A Christmas Carol' set?

      Easter
      Summer
      Halloween
      Correct answer: Christmas

      Q3.
      Where is 'A Christmas Carol' set?

      Paris
      Correct answer: London
      Hong Kong

      Q4.
      Which period of history does 'A Christmas Carol' take place in?

      the Tudor period
      Correct answer: the Victorian era
      World War II

      Q5.
      Based on the time of year the story is set, what kind of weather would be experienced in the setting?

      tropical weather with rain and sun
      Correct answer: cold weather with winds and snow
      warm and dry weather with sunshine

      Q6.
      True or false? Christmas would have been the same for everyone in Victorian London.

      Correct Answer: False, false

      6 Questions

      Q1.
      In which part of a narrative would there be a setting description?

      the build-up
      the resolution
      the climax
      Correct answer: the opening

      Q2.
      What does atmosphere refer to?

      the precise words that are written
      the order that the words are written in
      Correct answer: the tone or mood created by the words that are written

      Q3.
      Match each descriptive detail to the sense which it evokes.

      Correct Answer:sound,excited giggles travelled
      Correct Answer:smell,orange and cinnamon wafted
      Correct Answer:sight,glistening, festive wreaths dangled
      Correct Answer:taste,crunch of roasted chestnuts
      Correct Answer:touch/feel,crisp, frosty air sent chills

      Q4.
      What is personification?

      the description of humans and their movement
      Correct answer: a way of describing a non-living thing as if it acts or feels like a human
      using adjectives that begin with the same letter to describe an item

      Q5.
      Which of the following are examples of personification?

      Correct answer: the wind whistled as it commanded the snow across the sky
      strong gusts of wind blew across the sky
      Correct answer: Christmas garlands hugged the window ledges tightly
      festive wreaths dangled in doorways

      Q6.
      How are notes for a plan written?

      in full sentences
      Correct answer: as key vocabulary in bullet points
      in paragraphs

      To help you plan your 4 English lesson on: Planning a setting description based on 'A Christmas Carol', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...