Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Inferring characters’ thoughts and motives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can infer characters’ thoughts and motives based on their actions and the words they say.

      Key learning points

      1. When we read, we make inferences based on evidence.
      2. We can infer what characters' thoughts might be based on their actions and stated words.
      3. We can also infer characters' motives - their reasons for acting - which might be different to their stated motives.
      4. Our inferences will also make use of empathy - and we should remember we can never empathise perfectly with others.

      Keywords

      • Infer - use clues from within a text to draw conclusions

      • Empathise - get inside a character’s head to try and understand their feelings and points of view

      • Motive - a person's reason for doing something

      Common misconception

      Pupils may think an inference is just a guess.

      Inferences are built on evidence, but they also make use of empathy.

      Teacher tip

      After this lesson, read chapters 6, 7 and 8 before the next lesson. These chapters contain sensitive content that may require some adult interpretation; you may wish to read these to pupils or plan additional lessons to cover these chapters.

      Equipment

      You need a copy of the 2020 Knights Of edition of ‘A Kind of Spark’ written by Elle McNicoll, illustrated by Kay Wilson, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word best completes the following sentence? 'When Miss Murphy tore up her work, Addie felt __________.'

      engrossed
      Correct answer: diminished
      auburn
      elated

      Q2.
      Which word best completes the following sentence? 'Addie __________ the picture of the shark as she sat engrossed in the book.'

      rebuked
      diminished
      engrossed
      Correct answer: caressed

      Q3.
      Are these statements true or false? Select the true ones.

      Correct answer: Addie finds the school corridors too loud and noisy.
      Correct answer: Addie prefers her food to be plain.
      Addie will only hug Nina.
      Addie's handwriting impresses Miss Murphy.

      Q4.
      What does Mr Allison do that Addie appreciates?

      Correct answer: gives her a book about sharks
      Correct answer: talks about books
      tells her things will get better
      tells her to be calm
      Correct answer: listens to her talk about her interest in sharks

      Q5.
      Which of the following are true of Nina?

      She attends university.
      She is autistic.
      Correct answer: She is an influencer.
      She was also taught by Miss Murphy.
      Correct answer: She makes videos.

      Q6.
      What does Dad do to help Addie?

      bombards her with questions
      Correct answer: avoids asking questions
      Correct answer: makes her different food
      helps her with her handwriting

      6 Questions

      Q1.
      Which word best completes the following sentence? 'Mr Macintosh is worried that a memorial would __________ the village's reputation.'

      bemuse
      curfew
      Correct answer: tarnish
      plaque

      Q2.
      Which word best completes the following sentence? 'Mrs Craig's face was __________ with rage.'

      convulsing
      Correct answer: contorted
      stimming
      restrained

      Q3.
      Which of these are true about the village meeting?

      Correct answer: There were lots of items discussed before it was Addie's turn.
      Dad was thrilled to be there.
      Addie's idea was well-received.
      Correct answer: Mr Macintosh was unimpressed.

      Q4.
      Which character's inner thoughts after the meeting might have sounded like this? 'Thank goodness that's over. Addie did well, but I wish Keedie hadn't made such a scene ... .'

      Dad
      Mr Macintosh
      Correct answer: Nina
      Miss Murphy

      Q5.
      What word does Keedie use to describe a friend who is only in our lives for a short time?

      a tree
      Correct answer: a leaf
      a witch
      a statue

      Q6.
      What is meant by a person's 'motives'?

      Correct answer: their reasons for doing something
      the words they say
      their actions
      their beliefs

      To help you plan your 6 English lesson on: Inferring characters’ thoughts and motives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...