Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Linguistic features of a non-chronological report about Anglo-Saxons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and explain linguistic features of a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Subject-specific vocabulary, including numerical facts, is used in a non-chronological report.
      2. Fronted adverbials of cause are used to at the start of a sentence to explain a reason.
      3. Sentences can start with a range of fronted adverbials like formal and viewpoint fronted adverbials.

      Keywords

      • Non-chronological report - a non-fiction text that informs about a subject or event and that is written out of time order

      • Linguistic feature - a structure of language that uses words

      • Language - a way of communicating using words for expressing ideas, thoughts and information

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      Common misconception

      Non-chronological reports can be written in first person

      Non-chronological reports are only written in third person. A non-chronological report is not a biography or recount.

      Teacher tip

      Provide pupils with Anglo-Saxon pictures and visuals relating to the facts on each slide, which will enhance their understanding of the subject.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which three of these words need a capital letter?

      Correct answer: saturday
      country
      palace
      Correct answer: july
      Correct answer: egypt

      Q2.
      Match the correct punctuation to each of the sentences below.

      Correct Answer:Where is my bicycle helmet,?

      ?

      Correct Answer:What a relief that is,!

      !

      Correct Answer:I got a new bike,.

      .

      Correct Answer:I'm so excited,!

      !

      Q3.
      What is a co-ordinating conjunction?

      a word that starts an adverbial clause
      a word that describes a noun
      Correct answer: a word that joins two main clauses to form a compound sentence
      a word or words that can tell the reader where a noun is

      Q4.
      Which of these are true for non-fiction texts?

      Correct answer: A non-fiction text is full of facts.
      A non-fiction text is imaginary.
      A non-fiction text has two characters who speak to each other.
      Correct answer: There are different types of non-fiction text.

      Q5.
      Tick the fronted adverbial that is best suited to start this sentence: "I completed my home learning."

      Correct answer: With care,
      In the swimming pool,
      After six years,
      All of a sudden,

      Q6.
      Which sentence has the comma accurately punctuated?

      Before, breakfast I went for a run.
      Correct answer: Before breakfast, I went for a run.
      Before breakfast I went, for a run.

      6 Questions

      Q1.
      What is a linguistic feature?

      the way pictures are arranged in a report
      the way punctuation is used to show an emotion
      Correct answer: the way words are used in a sentence to make the meaning clear
      the size of words in a piece of text

      Q2.
      Tick the three words that are specific to the topic of Anglo-Saxons.

      Correct answer: battles
      tree
      Correct answer: artefacts
      Correct answer: settlement
      river

      Q3.
      What type of fronted adverbial is 'impressively'?

      fronted adverbial of time
      fronted adverbial of place
      Correct answer: viewpoint fronted adverbial
      fronted adverbial of cause

      Q4.
      Which two of these are viewpoint fronted adverbials?

      Slowly,
      Correct answer: Intriguingly,
      Fearfully,
      Correct answer: Significantly,

      Q5.
      Which two of these are true for a fronted adverbial of cause?

      Correct answer: It links a cause to its effect.
      It lists two adjectives to describe a noun.
      Correct answer: It links one sentence to the next sentence.

      Q6.
      Match the cause to the effect.

      Correct Answer:They built strong castles.,As a result, they were able to keep their communities safe.

      As a result, they were able to keep their communities safe.

      Correct Answer:They were skilled farmers.,As a result, they could provide food for their villages.

      As a result, they could provide food for their villages.

      Correct Answer:They used storytelling.,As a result, they passed down their traditions.

      As a result, they passed down their traditions.


      To help you plan your 4 English lesson on: Linguistic features of a non-chronological report about Anglo-Saxons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...