Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the introduction of a non-chronological report about Anglo-Saxons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the introduction of a non-chronological report about Anglo-Saxons.

      Key learning points

      1. An introduction's purpose is to give general facts to the reader.
      2. The introduction gives general facts about the time period and origins of the Anglo-Saxons.
      3. The introduction tells the reader what they will learn in the rest of the report.

      Keywords

      • Introduction - the first paragraph of a non-fiction text that provides essential information about the subject

      • General facts - facts that exemplify the main information about a subject

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      Common misconception

      Pupils try to include subject-specific information in the introduction.

      An introduction's purpose is to introduce the topic and should only include general facts.

      Teacher tip

      Pupils will need to do some research on the Anglo-Saxons prior to the lesson. Provide them with a variety of texts from which they can gather facts. Consider providing cross curricular links to supplement pupils' understanding.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are conjunctions?

      words that describe how a verb is done
      words that always come after a full stop
      Correct answer: words that join words, phrases or clauses
      words that describe a noun

      Q2.
      Match the co-ordinating conjunction to its purpose.

      Correct Answer:and,for building on

      for building on

      Correct Answer:but,for a positive and a negative

      for a positive and a negative

      Correct Answer:or,for an option or an effect

      for an option or an effect

      Q3.
      What is a main clause?

      Correct answer: It makes sense on its own.
      It does not make sense on its own.
      Correct answer: It contains a verb.
      It does not contain a verb.
      Correct answer: It is a group of words.

      Q4.
      Which two of these are true for a subordinate clause?

      It makes sense on its own.
      Correct answer: It does not make sense on its own.
      It can tell you how often a verb was done.
      Correct answer: It is dependent on the main clause.

      Q5.
      Where does a fronted adverbial come in a sentence?

      in the middle
      at the end
      Correct answer: at the start

      Q6.
      Match the viewpoint fronted adverbial to its meaning.

      Correct Answer:Impressively,,This fact makes you think wow!

      This fact makes you think wow!

      Correct Answer:Intriguingly,,This fact is curious!

      This fact is curious!

      Correct Answer:Significantly,,This fact is very important.

      This fact is very important.

      6 Questions

      Q1.
      Which three of these are true about the Anglo-Saxons?

      They came from Asia.
      Correct answer: They were a group of people.
      They had no impact on history.
      Correct answer: They formed a period of history.
      Correct answer: They settled in England.

      Q2.
      What is the purpose of the introduction of a non-chronological report?

      to provide specific details about a topic
      to provide thoughts and opinions about a topic
      Correct answer: to provide the reader with a clear and general overview about the subject

      Q3.
      Which is true of a viewpoint fronted adverbial?

      Correct answer: It is used by the writer to tell the reader their opinion.
      It is always used in a sentence.
      It is used to sequence events.

      Q4.
      How can a simple sentence be turned into a compound sentence?

      by adding a co-ordinating conjunction and an exclamation mark
      by adding a co-ordinating conjunction only
      Correct answer: by adding a co-ordinating conjunction and a second main clause
      by adding a second main clause with no co-ordinating conjunction

      Q5.
      Which three of these are subordinating conjunctions?

      Correct answer: because
      and
      Correct answer: when
      but
      Correct answer: as

      Q6.
      Match the sentence types to their definitions.

      Correct Answer:adverbial complex sentence ,formed of a main clause and one or more subordinate clauses

      formed of a main clause and one or more subordinate clauses

      Correct Answer:compound sentence,formed of two main clauses and a co-ordinating conjunction

      formed of two main clauses and a co-ordinating conjunction

      Correct Answer:simple sentence,formed of one main clause

      formed of one main clause


      To help you plan your 4 English lesson on: Writing the introduction of a non-chronological report about Anglo-Saxons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...