Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Editing the second half of a non-chronological report about Ancient Greeks

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit the second section and conclusion of a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Editing is the process of making changes to improve writing.
      2. When editing punctuation, missing or incorrect punctuation, like capital letters, full stops and commas, is checked.
      3. When editing sentence structure, the flow of sentences and the variety of sentence types used are checked.
      4. When editing language, word and phrase choices are checked to ensure they meet the tone required.

      Keywords

      • Editing - Editing is the process of improving writing to ensure coherence and overall quality.

      • Punctuation - Punctuation is a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences.

      • Sentence structure - Sentence structure refers to the way words are arranged within a sentence to convey meaning.

      • Language - Written language is the use of specific words and phrases to convey a meaning.

      Common misconception

      Pupils may think that editing means only correcting spelling and improving handwriting.

      Editing involves improving punctuation, language choices and sentence structure to ensure that the writing meets its purpose.

      Teacher tip

      Provide pupils with a word bank so that they can up-level and improve their language choices. Allow them opportunities to practise editing on mini whiteboards.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which type of simple sentence is being described? "This type of simple sentence gives a fact or an opinion."

      A question.
      Correct answer: A statement.
      An exclamation.
      A command.

      Q2.
      Fill the gaps with the appropriate co-ordinating conjunction.

      Correct Answer:and,They were effective soliders __________ they were religious.

      They were effective soliders __________ they were religious.

      Correct Answer:, but,There were many gods ______ there was only one king of gods.

      There were many gods ______ there was only one king of gods.

      Correct Answer:, or,They could participate in the Games ______ they could watch.

      They could participate in the Games ______ they could watch.

      Q3.
      What type of conjunctions are only used in adverbial complex sentences?

      Adverbial conjunctions.
      Co-ordinating conjunctions.
      Correct answer: Subordinating conjunctions.

      Q4.
      Which of the following are functions of a conjunction in a complex sentence?

      Correct answer: To connect two or more clauses.
      To connect two main clauses.
      Correct answer: To show the relationship between the main clause and the subordinate clause.
      To describe the action of something.

      Q5.
      Which sentence is a complex sentence?

      The Acropolis is an ancient citadel in Athens.
      Correct answer: The Parthenon was built when the Greek Empire was at its height.
      The Parthenon is a famous temple on the Acropolis in Athens.

      Q6.
      Make complex sentences by matching the subordinate clauses to the main clauses.

      Correct Answer:Because they valued everyone,,they had a democracy.

      they had a democracy.

      Correct Answer:When they fought in battle,,hoplites used round shields and long spears.

      hoplites used round shields and long spears.

      Correct Answer:As they continued to learn,,they became more developed in their philosophical ideas.

      they became more developed in their philosophical ideas.

      6 Questions

      Q1.
      What is editing?

      Making improvements to punctuation only.
      Correct answer: Making improvements to punctuation and sentence structure.
      Correct answer: Making improvements to language choices and tone of the text.
      Writing out our text again.

      Q2.
      Match the words to their examples.

      Correct Answer:punctuation,Commas, full stops, capital letters, question marks.

      Commas, full stops, capital letters, question marks.

      Correct Answer:sentence structure,Simple sentences, compound sentences, complex sentences.

      Simple sentences, compound sentences, complex sentences.

      Correct Answer:language,Adjectives, verbs, adverbs, noun phrases, prepositions.

      Adjectives, verbs, adverbs, noun phrases, prepositions.

      Q3.
      Which sentence is accurately punctuated with capital letters?

      The ancient Greeks were an Ancient Civilisation in Greece.
      Correct answer: The Ancient Greeks were an ancient civilisation in Greece.
      The ancient greeks were an ancient civilisation in greece.
      The ancient greeks were an ancient civilisation in Greece.

      Q4.
      Match the word types to their corresponding words or phrases.

      Correct Answer:noun phrase,fascinating people

      fascinating people

      Correct Answer:viewpoint fronted adverbial,Significantly,

      Significantly,

      Correct Answer:adverb,wonderfully

      wonderfully

      Q5.
      Which sentence is accurately punctuated with commas?

      Furthermore they wore a bronze helmet, a breast plate and greaves as armour.
      Furthermore, they wore a bronze helmet a breast plate and greaves as armour.
      Correct answer: Furthermore, they wore a bronze helmet, a breast plate and greaves as armour.
      Furthermore they wore a bronze helmet a breast plate and greaves as armour.

      Q6.
      What should we do when editing language?

      Check for missing or incorrectly used punctuation.
      Correct answer: Use a range of word types to add variety to your writing.
      Correct answer: Check that language choices are ambitious to engage the reader.
      Check that each sentence makes sense.

      To help you plan your 4 English lesson on: Editing the second half of a non-chronological report about Ancient Greeks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...