Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Editing the first half of a non-chronological report about anglerfish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit the introduction and first section of a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Editing is the process of making changes to improve writing.
      2. When editing punctuation, missing or incorrect punctuation, like capital letters, full stops and commas, is checked.
      3. When editing sentence structure, the flow of sentences and the variety of sentence types used are checked.
      4. When editing language, word and phrase choices are checked to ensure they meet the tone required.

      Keywords

      • Editing - the process of improving writing to ensure coherence and overall quality

      • Punctuation - a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences

      • Sentence structure - the way words are arranged within a sentence to convey meaning

      • Language - the use of specific words and phrases to convey meaning

      Common misconception

      Pupils may think that editing means only correcting spelling and improving handwriting.

      Editing involves improving punctuation, language choices and sentence structure to ensure that the writing meets its purpose.

      Teacher tip

      Provide pupils with a word bank so that they can up-level and improve their language choices. Allow them opportunities to practise editing on mini-whiteboards.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the adjectives in this sentence? 'The anglerfish's bioluminescent lure attracts unsuspecting prey in the ocean.'

      anglerfish
      Correct answer: bioluminescent
      lure
      attracts
      Correct answer: unsuspecting

      Q2.
      What is the verb in this sentence? 'The anglerfish's bioluminescent lure attracts unsuspecting prey in the depths of the ocean.'

      anglerfish
      bioluminescent
      Correct answer: attracts
      prey
      unsuspecting

      Q3.
      Which sentence is accurately punctuated?

      camouflaged amongst the ocean's shadows the anglerfish waits for prey
      Correct answer: Camouflaged amongst the ocean's shadows, the anglerfish waits for prey.
      Camouflaged amongst the ocean's shadows the anglerfish waits for prey.
      camouflaged amongst the ocean's shadows, the anglerfish waits for prey

      Q4.
      What is the main clause in this sentence? 'Camouflaged amongst the ocean's shadows, the anglerfish waits for prey.'

      Camouflaged amongst the ocean's shadows
      Correct answer: the anglerfish waits for prey
      Camouflaged amongst the ocean's shadows, the anglerfish

      Q5.
      Fill in the blank with the correct conjunction. 'The anglerfish is a deep-sea predator with a bioluminescent lure __________ it resides in the darkest depths of the ocean.'

      because
      Correct answer: and
      as
      but
      when

      Q6.
      What is the relative clause in this sentence? 'The bioluminescent lure, which is attached to the top of its head, attracts unsuspecting prey.'

      Correct answer: which is attached to the top of its head
      the bioluminescent lure
      attracts unsuspecting prey
      the bioluminescent lure attracts unsuspecting prey

      6 Questions

      Q1.
      What do writers do when they edit their writing?

      Correct answer: Make improvements to language choices.
      Re-write a whole piece of text.
      Correct answer: Make improvements to sentence structure.
      Look for and correct mistakes only.

      Q2.
      Which sentence is accurately punctuated with commas?

      The anglerfish has a bioluminescent lure sharp teeth and a cavernous mouth.
      The anglerfish has a bioluminescent lure, sharp teeth, and a cavernous mouth.
      Correct answer: The anglerfish has a bioluminescent lure, sharp teeth and a cavernous mouth.
      The anglerfish has a bioluminescent lure sharp teeth, and a cavernous mouth.

      Q3.
      What should we do when editing punctuation?

      Check that the tone of the vocabulary matches the text's purpose.
      Check that language choices are ambitious to engage the reader.
      Correct answer: Check for missing or incorrectly used capital letters, full stops and commas.
      Check that the diagrams and pictures match the text.

      Q4.
      Match the word types to their corresponding words or phrases.

      Correct Answer:noun phrase,rotund, expandable stomach
      Correct Answer:viewpoint fronted adverbial,Significantly,
      Correct Answer:adjective,remarkable
      Correct Answer:formal fronted adverbial,However,

      Q5.
      What pair of adjectives would be suitable for this noun phrase? 'the __________, __________ anglerfish'

      stifling, scorching
      Correct answer: unique, fascinating
      torrential, relentless
      majestic, proud

      Q6.
      What pair of adjectives would be suitable for this noun phrase in a non-chronological report? 'the __________, __________ lure'

      Correct answer: bioluminescent, extended
      soft, feathery
      disgusting, evil

      To help you plan your 4 English lesson on: Editing the first half of a non-chronological report about anglerfish, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...