Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying features of a biography in preparation for writing about Darwin

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the features of a biography.

      Key learning points

      1. A biography is a non-fiction text written about someone's life.
      2. Linguistic features of a biography include third person, formal fronted adverbials, formal tone and relative clauses.
      3. Structural features of a biography include a title, paragraphs and information grouped by theme.
      4. A biography is usually written in chronological order and will contain lots of past tense verbs.
      5. Additional factual information can be added to a clause as parenthesis.

      Keywords

      • Biography - a non-fiction text written about someone’s life

      • Formal tone - the effect created by choosing serious, factual language

      • Third person - the 'he/she/it/they' perspective, where we talk about another person

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Relative clause - a type of subordinate clause starting with a relative pronoun (such as who, which or whose)

      Common misconception

      Pupils may find the formal tone of a biography challenging.

      You may wish to provide additional time for children to read a range of biographical writing to 'tune in' to the text type.

      Teacher tip

      Complete lessons on using relative clauses, fronted adverbials and parenthesis are found throughout our grammar curriculum. You may wish to read the biography aloud to pupils, pausing occasionally to have them chorally say the next word.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words best match the meaning of 'formal'?

      chatty
      Correct answer: serious
      descriptive
      Correct answer: factual

      Q2.
      Which sentence below is the most formal in tone?

      She's done amazing things.
      Correct answer: Her achievements are very impressive.
      The things she's done would amaze you!

      Q3.
      What are the key features of a fronted adverbial?

      Correct answer: comes at the start of a sentence
      comes in the middle of a sentence
      Correct answer: is followed by a comma
      is followed by a semi-colon

      Q4.
      Which of these sentences have a fronted adverbial?

      Correct answer: During the 1990s, she studied at university.
      She studied at university during the 1990s.
      She worked in Manchester after she left university.
      Correct answer: After she left university, she worked in Manchester.

      Q5.
      Match the 'person' to the example.

      Correct Answer:first person,I love nature.
      Correct Answer:second person,You love nature.
      Correct Answer:third person,She loves nature.

      Q6.
      Which sentence below is not written in the third person?

      She chose to train as a gymnast after watching the Olympics.
      Correct answer: She offered me the job even though I was untrained.
      She saw the potential in him immediately.

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a biography?

      to inform the reader about a particular event
      Correct answer: to inform the reader about a particular person
      to inform the reader about a particular place

      Q2.
      Which of the following could be the subject of a biography?

      Correct answer: the Prime Minister
      an election
      the Houses of Parliament
      the River Thames

      Q3.
      In what order is a biography usually written?

      random order
      Correct answer: chronological order
      starting from their death
      starting from their first job

      Q4.
      Which of these are key linguistic features of a biography?

      Correct answer: third person
      Correct answer: past tense
      first person
      Correct answer: formal tone

      Q5.
      Which sentence is appropriate for use in a biography?

      She just loved those chimps!
      Correct answer: She was committed to learning more about chimps.
      She taught me everything I know about chimps.

      Q6.
      Match the types of fronted adverbial to the examples.

      Correct Answer:formal fronted adverbial,However,
      Correct Answer:fronted adverbial of cause,Due to this,
      Correct Answer:fronted adverbial of time,During the war,

      To help you plan your 6 English lesson on: Identifying features of a biography in preparation for writing about Darwin, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...