Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Turning points in 'Coming To England'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how a turning point in a narrative affects a character’s emotions.

      Key learning points

      1. Turning points in a text mark the change in direction for a character; this effects the plot.
      2. Significant moments in the text can be both positive or negative.
      3. Turning points can evoke a range of emotions in characters.

      Keywords

      • Prediction - A prediction is an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge.

      • Turning point - A turning point in a narrative is a pivotal moment that significantly alters the course of the story or a character's journey.

      • Emotions graph - An emotions graph is a reading task where readers plot a character's feelings and emotions as they change throughout a narrative.

      Common misconception

      Pupils may think that turning points in a narrative only have negative consequences.

      Note other examples of turning points in recently read narratives that have a range of positive and negative consequences. Pupils may wish to share examples from their own texts.

      Teacher tip

      Adults could note down key emotions during the reading of the chapter to support pupils in annotating their emotions graph. Before the following lesson, read Chapters 11-14. Children can read independently or have this read to them.

      Equipment

      You need a copy of the 2021 Macmillan Children’s Book edition of ‘Coming to England’ written by Floella Benjamin, illustrated by Joelle Avelino, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or False? Joelle Avelino is the author of 'Coming to England'.

      Correct Answer: False, false

      Q2.
      Which perspective is 'Coming to England' written in?

      Correct answer: First Person (e.g. 'I skipped')
      Second Person (e.g. 'You skip')
      Third Person (e.g. 'Floella skipped')

      Q3.
      What is a suitable definition of a prediction?

      special qualities that make a character in a story unique and interesting
      the way that a text can be presented
      Correct answer: making a guess of what might happen referring to what we already know

      Q4.
      Which of the following are examples of personification?

      Correct answer: The stars danced across the night sky.
      The river flowed gently beside the meadow.
      The clock ticked steadily on the wall.
      Correct answer: The wind whispered secrets through the rustling leaves.

      Q5.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:clambered,climbed with difficulty

      climbed with difficulty

      Correct Answer:distorted,twisted or deformed

      twisted or deformed

      Correct Answer:dominated,controlled or influenced

      controlled or influenced

      Q6.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:palatial,palace-like and luxurious

      palace-like and luxurious

      Correct Answer:majestic,grand and impressive

      grand and impressive

      Correct Answer:marvel,to look at in amazement

      to look at in amazement

      6 Questions

      Q1.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:prediction,an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      Correct Answer:turning point,a pivotal moment that significantly alters the course of the story

      a pivotal moment that significantly alters the course of the story

      Correct Answer:emotions graph,where readers plot a character's feelings as they change over time

      where readers plot a character's feelings as they change over time

      Q2.
      True or False? At the start of Chapter 10, Floella is upset.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      Which station does Floella describe as 'majestic' on page 72?

      London St. Pancras
      Victoria
      Correct answer: London Waterloo
      Chiswick

      Q4.
      Floella ends the chapter feeling ... ?

      happy
      ecstatic
      Correct answer: disappointed

      Q5.
      In terms of reading, tension is...

      ...to use clues from within the text to draw conclusions.
      Correct answer: ...the emotional anticipation, uncertainty and suspense that engages readers.
      ..a question that you have about a text; it does not always have to be answered.

      Q6.
      Place the following events from the chapter into chronological order.

      1 - Floella meets her mother at Southampton Docks.
      2 - Floella travels by train to London Waterloo.
      3 - Floella arrives at Turnham Green Station, the nearest stop to their new home.
      4 - Floella sees 1 Mayfield Avenue for the first time.
      5 - Floella begins to cry.

      To help you plan your 6 English lesson on: Turning points in 'Coming To England', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...