Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words of Greek origin that use 'ch' to make a /k/ sound

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words that use the letters 'ch' to make a /k/ sound.

      Key learning points

      1. In words of Greek origin, the letter string 'ch' makes the /k/ sound.
      2. How to spell the curriculum words: stomach, important and certain.

      Keywords

      • Etymology - the study of the origin of words and the ways their meanings have changed over time

      • Spelling - the act of forming words by arranging letters in the correct order

      • Greek origin - refers to words that come from the Greek language

      Common misconception

      Pupils will be familiar with the 'ck' digraph so may spell words containing 'ch' making the /k/ sound incorrectly.

      Talk about the origin of words and draw links between spellings containing the 'ch' spelling sounding like the /k/ sound.

      Teacher tip

      Celebrate languages spoken in class to start to understand derivatives, origins and etymology.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words contain a hard c?

      pace
      Correct answer: clamber
      chips
      Correct answer: camel
      cell

      Q2.
      Match the word to the sound the letter c is making.

      Correct Answer:actor,'k' sound - a hard c
      Correct Answer:chat,'ch' sound
      Correct Answer:cell,'s' sound - soft c

      Q3.
      Select the correct spelling of the word in the sentence. Leeds is a sitee.

      sity
      Correct answer: city
      citey

      Q4.
      Identify the words that contain the /k/ sound.

      Correct answer: back
      cereal
      Correct answer: quiche
      Correct answer: chorus
      witch

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: I need a new callender for the new year.

      Correct Answer: calendar

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: I can't diside what shoes to wear today.

      Correct Answer: decide

      6 Questions

      Q1.
      What does the origin of a word tell us?

      what the word means
      Correct answer: where the word originally came from
      which word class the word belongs to
      the number of syllables in the word

      Q2.
      Words containing the 'ch' spelling of the /k/ sound come from...

      Arabic
      French
      Correct answer: Greek
      English

      Q3.
      Identify the Greek derived spellings.

      machine
      Correct answer: character
      church
      Correct answer: chemist
      chalet

      Q4.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: The visitors went bach to the lodge.

      bak
      Correct answer: back
      bac
      bakc

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: The voice was an ekow in the distance.

      eco
      ecow
      ecko
      Correct answer: echo

      Q6.
      Correct the spellings in bold in this sentence. I am sertain that my stumarch hurts.

      sertain, stumach
      Correct answer: certain, stomach
      curtain, stoomack
      serten, stomack

      To help you plan your 5 English lesson on: Spelling words of Greek origin that use 'ch' to make a /k/ sound, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...