Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a motion to start debating.

      Key learning points

      1. The motion is the name for the belief or proposal that is being debated.
      2. An effective motion should be one that people can either agree or disagree with.
      3. An effective motion should be relatable and important.

      Keywords

      • Motion - the name for the belief or proposal that is being debated

      • Debate - a structured argument between two teams

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to explain why a motion is not effective.

      Explain thoroughly the criteria of an 'effective motion': it should be clear and easy to understand; both sides must have an opportunity to make a fair point; it must be relatable, important and respectful.

      Teacher tip

      Use the gesture of pulling your two hands apart (in a stretching motion) to remind pupils to answer questions in a full sentence using the word 'because' to give a reason for their opinion. This will prompt them non-verbally during talk tasks.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an opinion?

      a fact that a person knows
      Correct answer: a view or belief that a person has
      a list of items

      Q2.
      What is an argument?

      when two or more people agree about something
      when someone performs in front of an audience
      Correct answer: when two or more people do not agree about something

      Q3.
      What is a debate?

      a performance on a stage
      a group of people reading speeches
      Correct answer: a structured argument between two teams

      Q4.
      Which of the following are opinions?

      There are 7 players in a netball team.
      Correct answer: I think cheese is the best sandwich filling.
      Correct answer: Blue is my favourite colour.
      5 x 5 = 25.

      Q5.
      Complete this sentence using the appropriate subordinating conjunction: 'I like to read before bed it helps me to relax.'

      or
      when
      Correct answer: because
      although

      Q6.
      How can we be a successful speaker?

      Correct answer: Speak loudly and clearly.
      Mumble your words.
      Fidget as you speak.
      Correct answer: Stand up straight.

      6 Questions

      Q1.
      What is the topic being debated called?

      an issue
      Correct answer: a motion
      a question
      a title

      Q2.
      What does a motion start with?

      'This room ...'
      'We believe ...'
      Correct answer: 'This house ...'
      'I think ...'

      Q3.
      A great debate motion should be ...

      very complicated and difficult to understand
      Correct answer: clear and easy to understand
      irrelevant
      Correct answer: relatable and important

      Q4.
      True or False? Everyone has to agree with the motion.

      Correct Answer: false, False

      Q5.
      Which word can we use to give a reason why we believe something?

      the
      before
      motion
      Correct answer: because
      but

      Q6.
      True or false? This is a good motion: 'This house believes children should never eat fruit and vegetables.'

      Correct Answer: false, False

      To help you plan your 4 English lesson on: A motion to debate, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...