Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring and engaging with themes in 'Greenling’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and engage with the key themes in ‘Greenling’.

      Key learning points

      1. ‘Greenling’ can be considered a fable, its moral might link to the conservation & preservation of the environment.
      2. A theme is a big idea, topic or message that recurs within a story.
      3. Some of the themes of 'Greenling' are sustainability, acceptance and the power of nature.
      4. Revisiting a text can allow readers to discuss questions that focus on themes that are not explicitly stated in the text

      Keywords

      • Fable - A fable is a short story, typically with animals as characters conveying a moral.

      • Theme - A theme is a big idea, topic or message that recurs within a story.

      • Convey - To convey means to communicate a message to the reader directly or indirectly.

      • Community - A community is a group of people who come together, support each other, and share common interests or goals.

      Common misconception

      Pupils may find identifying a moral message from the text challenging.

      You could support identification by drawing pupils' attention to moral messages they might have gained from previous texts shared with the class.

      Teacher tip

      You may wish to split up the class into groups during Task A to discuss the changes and transformation found in the text. Pupils could create mind maps in groups which could then be shared with the whole class.

      Equipment

      You need a copy of the 2015 Templar Publishing edition of ‘Greenling’ written and illustrated by Levi Pinfold, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the publisher of 'Greenling'?

      Correct Answer: Templar Publishing, templar publishing, Templar publishing, Templar, templar

      Q2.
      A personal response to a text is...

      Correct answer: a reader’s opinions, ideas or feelings about a text
      the ability to understand other people's feelings and points of view
      the way an author describes and develops the traits of a character in a text

      Q3.
      True or False? The Greenling has a positive effect on the Barleycorns and their local community.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Which of the following examples demonstrate sustainability?

      Alex throws recyclables in the garbage.
      Correct answer: Lucas reuses water bottles to reduce waste
      Correct answer: Aisha buys second-hand clothes to reduce consumption
      Correct answer: Andeep uses solar panels for renewable energy
      Izzy left the lights on when not needed

      Q5.
      Based on their titles, which of the following texts could link to 'Greenling''s themes around the environment?

      Correct answer: Dear Earth
      Oliver Twist
      Correct answer: Dara McAnulty: A Wild Child's Book of Birds
      Matilda: The Musical

      Q6.
      What is a moral?

      the point in the narrative where the excitement reaches its highest point
      the way an author and illustrator describe and develop character traits
      Correct answer: a lesson that can be learnt from a story or experience

      6 Questions

      Q1.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:fable,a short story, typically with animals as characters conveying a moral
      Correct Answer:theme,a big idea, topic or message that recurs within a story.
      Correct Answer:convey,to communicate a message to the reader directly or indirectly

      Q2.
      What is meant by the term community?

      the point-of-view or position from which the reader reads
      Correct answer: a group of people who come together and share in common goals or interests
      the way people communicate their thoughts, feelings & emotions through movement

      Q3.
      Which of the following are possible themes within 'Greenling'?

      life and death
      Correct answer: change and transformation
      Correct answer: sustainability
      betrayal

      Q4.
      True or False? Taking greater care of the environment could be a moral message a reader gets from the text, ‘Greenling’.

      Correct Answer: True, true

      Q5.
      How might the theme of change and transformation be conveyed in the text?

      Correct answer: through Mrs. Barleycorn's atttude and opinion
      by the setting staying the same
      Correct answer: through the rewilding of the Barleycorn's local environment
      through Mr. Barleycorn's attitude and opinion

      Q6.
      How might the theme of the wild be conveyed in the text?

      The train passengers and local people learn to work together.
      Correct answer: The Greenling reintroduces creatures and plants from the natural world.
      The local community learn to accept the Greenling.

      To help you plan your 4 English lesson on: Exploring and engaging with themes in 'Greenling’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...