Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying the features of a biography

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the purpose and features of biographical writing.

      Key learning points

      1. A biography is a non-fiction text written about someone's life.
      2. Linguistic features of a biography include fronted adverbials, facts, relative complex sentences and parenthesis.
      3. Structural features include a title, subheadings and relevant information grouped by theme.
      4. The purpose of a biography is to inform the reader about a particular individual.
      5. In biographies, extra, factual information can be added to clauses using brackets or commas.

      Keywords

      • Biography - a non-fiction text written about someone’s life

      • Purpose - the aim of a text

      • Linguistic feature - a structure of language that uses words

      • Civil rights activist - a person who is dedicated to securing equal opportunity for members of minority groups

      Common misconception

      Pupils may find identifying linguistic features of the text type challenging.

      Explicit explanations are given for key linguistic features and modelled in the example biography.

      Teacher tip

      Some pupils may benefit from reading an adapted, shorter model that is easier to read and access.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Biographies are types of __________ text.

      fiction
      Correct answer: non-fiction
      poetry

      Q2.
      Which of these definitions describes the purpose of a text?

      Correct answer: the aim of the text
      the person or people who read a text
      how the text is structured

      Q3.
      Which of these definitions describes the audience of a text?

      the aim of the text
      Correct answer: the person or people who read a text
      how the text is structured

      Q4.
      Which of these definitions describes the layout of a text?

      the aim of the text
      the person or people who read a text
      Correct answer: how the text is structured

      Q5.
      A fronted adverbial is ...

      Correct answer: a sentence starter followed by a comma
      a group of words that always contains a verb
      a describing word

      Q6.
      A paragraph is ...

      a group of words containing a verb
      a word describing a noun
      a full text
      Correct answer: a collection of sentences, grouped together by theme

      6 Questions

      Q1.
      Match the key words with their definitions:

      Correct Answer:biography,a non-fiction text written about someone’s life

      a non-fiction text written about someone’s life

      Correct Answer:purpose,the aim of a text

      the aim of a text

      Correct Answer:linguistic feature,a structure of language that uses words

      a structure of language that uses words

      Correct Answer:civil rights activist,a person dedicated to securing equal opportunity for minority groups

      a person dedicated to securing equal opportunity for minority groups

      Q2.
      In 'biography', the letter string 'bio' means '...'

      writing
      study
      Correct answer: life

      Q3.
      In 'biography', the letter string 'graphy' means '...'.

      Correct answer: writing
      study
      life

      Q4.
      A biography is a non-fiction text written about what?

      Correct answer: a person
      an event
      an idea
      a person's day

      Q5.
      Order the parts of a biography.

      1 - introduction
      2 - sections
      3 - conclusion

      Q6.
      Tick the layout features of biographies.

      Correct answer: title
      address
      Correct answer: subheading
      headline
      Correct answer: paragraphs

      To help you plan your 5 English lesson on: Identifying the features of a biography, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...