Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling further near-homophones and homophones

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the correct spelling of homophones and near-homophones.

      Key learning points

      1. Two or more words that almost sound the same but have different meanings and spellings are called near-homophones.
      2. 'Accept' and 'except' are near-homophones.
      3. 'Wary' and 'weary' are near-homophones.
      4. 'Advice' and 'advise' and 'device' and 'devise' are near-homophones.
      5. How to spell the curriculum words: recognise and category.

      Keywords

      • Near-homophone - a word that sounds very similar to another word but has a slightly different spelling and a different meaning

      • Word class - different types of words that are used to form sentences

      • Context - the surrounding words or sentences that help determine the meaning of a word or phrase

      Common misconception

      Pupils may select the wrong spelling for the wrong sentence.

      Spend time talking about the meaning of the words as you come across them. Show pupils how to use the context of the sentence to help you decipher the meaning and if relevant, discuss its etymology.

      Teacher tip

      You may need to adapt this lesson depending on regional pronunciation as some words presented as 'near-homophones' may be homophones in some accents.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the pair of homophones.

      Correct answer: stationary
      station
      stationed
      Correct answer: stationery

      Q2.
      Match the homophones.

      Correct Answer:morning,mourning

      mourning

      Correct Answer:who's,whose

      whose

      Correct Answer:steel,steal

      steal

      Correct Answer:principal,principle

      principle

      Q3.
      Correct the spelling in bold in the following sentence: You should make your bed and open your curtains each morening.

      mourning
      Correct answer: morning
      moning
      mornning

      Q4.
      Correct the spelling in bold in the following sentence. Where is yore coat?

      Correct answer: your
      yuor
      you're
      your'e

      Q5.
      Choose the correct spelling to complete the following sentence: It is wrong to __________ from others.

      stele
      steil
      steel
      Correct answer: steal

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: Every indivduel is unique and special.

      Correct Answer: individual

      6 Questions

      Q1.
      Identify the correct definition of homophones.

      words that sound different but have the same meaning
      Correct answer: words that sound the same but have different spellings and meanings
      words that sound very similar but have a slightly different spelling and meaning
      words that sound the same and are spelt the same

      Q2.
      What is the difference between a homophone and a near-homophone?

      Correct answer: near-homophones don't sound exactly the same
      near-homophones sound exactly the same
      near-homophones are spelt exactly the same
      near-homophones sound the same and are spelt the same

      Q3.
      Choose the correct spelling for the word in bold. The introduction will procede the main event.

      proceed
      proecede
      Correct answer: precede
      preaceed

      Q4.
      Choose the correct spelling for the word in bold. Any prophit will be given to charity.

      prophet
      profet
      Correct answer: profit
      phrofit

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: He had changed so much I did not recanise him.

      reckonise
      reconise
      recugnize
      Correct answer: recognise

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: I was glad they won the prize within their catagry.

      Correct Answer: category

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling further near-homophones and homophones, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...