Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the meaning and the correct pronunciation of homonyms based on their context.

      Key learning points

      1. Two or more words that are spelt the same but have different meanings are called homonyms.
      2. Some homonyms are spelt the same, but have contrasting sounds and different meanings (e.g. tear, wind, wound or read).
      3. The meaning and word class of homonyms can be determined by their context.
      4. How to spell the curriculum words: community and leisure.

      Keywords

      • Homoynm - words that have the same spelling or pronunciation as other words but a different meaning.

      • Homophone - words that sound the same, but have different spellings and meanings

      • Word class - different types of words that are used to form sentences

      • Context - the surrounding words or sentences that help determine the meaning of a word or phrase

      Common misconception

      Pupils may pronounce homonyms incorrectly in sentences.

      Show pupils that we can use the context of the sentence to help us uncover the meaning of the homonym and therefore its pronunciation.

      Teacher tip

      Various contexts and use of images can support with solidifying children's understanding of both homonyms and homophones.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the homophones.

      Correct Answer:guest,guessed

      guessed

      Correct Answer:allowed,aloud

      aloud

      Correct Answer:heard,herd

      herd

      Correct Answer:aisle,isle

      isle

      Q2.
      Put the strategy in the correct order.

      1 - look
      2 - cover
      3 - write
      4 - check

      Q3.
      What word class is the word 'lead' in this sentence? The pipes were lined with lead.

      verb
      adjective
      adverb
      Correct answer: noun

      Q4.
      Identify the nouns in this sentence: An enormous wave crashed against the rocks.

      enormous
      Correct answer: wave
      crashed
      against
      Correct answer: rocks

      Q5.
      Identify the verb in this sentence: An enormous wave crashed against the rocks.

      enormous
      wave
      Correct answer: crashed
      against
      rocks

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold: Take a deep breathe and count to ten.

      Correct Answer: breath

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:homonyms,words that look the same, but have different meanings

      words that look the same, but have different meanings

      Correct Answer:homophones,words that sound exactly the same, but have different spellings

      words that sound exactly the same, but have different spellings

      Correct Answer:near-homophones,words that sound similar to other words but have a different spelling

      words that sound similar to other words but have a different spelling

      Q2.
      Choose the correct spelling for the word in bold. The paper had a tair in it because it was ripped.

      tare
      tere
      Correct answer: tear
      teer

      Q3.
      What word class is the word 'wound' in this sentence? I wound the hands of the clock to tell the time.

      noun
      adjective
      Correct answer: verb

      Q4.
      What word class is the word 'match' in this sentence? Pass me a match so I can light a fire.

      Correct answer: noun
      adjective
      verb

      Q5.
      Identify the sentences that apply to homonyms.

      Correct answer: they are spelt the same
      they have slightly different spellings
      Correct answer: they have different meanings
      Correct answer: they can be pronounced differently

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. The comunitey came together to clean up the litter.

      Correct Answer: community

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling homonyms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...