Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the context of 'How To Train Your Dragon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the authorial, geographical and historical context of 'How to Train Your Dragon'.

      Key learning points

      1. Understanding the context of a text enables readers to engage effectively with the content.
      2. The author is the person who wrote the text.
      3. The illustrator is the person who illustrated the text.
      4. Fiction is literature in the form of prose that describes imaginary events and people.

      Keywords

      • Context - the factors outside a text that influence it, such as the historical period, setting and society at the time

      • Fiction - a text that is based on imagination

      • Narrative - a story

      • Book series - a sequence of books that are grouped together as part of the same collection

      Common misconception

      Pupils may believe this is a non-fiction text because it is about Vikings.

      Give clear explanations that this is a made-up narrative set in the context of a fictional Viking community.

      Teacher tip

      Pupils may enjoy watching Cressida Cowell's videos where she models drawing characters from the story.

      Equipment

      You need a copy of the 2017 Hodder Children’s Books edition of ‘How to Train Your Dragon’ written and illustrated by Cressida Cowell, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the definition of a fiction text.

      a text that describes real-life events, people or subjects
      Correct answer: a text that is imaginary
      a text that is always spoken aloud

      Q2.
      Match the following terms to their definitions.

      Correct Answer:character,a person or an animal in a story
      Correct Answer:setting,where the story takes place
      Correct Answer:plot,what happens in the story

      Q3.
      Fill in the gap. The ______ is the person who writes a text.

      Correct answer: author
      reader
      illustrator
      publisher

      Q4.
      Fill in the gap. The ______ is the person who draws or creates pictures for a text.

      author
      reader
      Correct answer: illustrator
      publisher

      Q5.
      What is a myth?

      a narrative told through poetry, blending prose and poetic elements
      a historical account or biography written from personal knowledge
      Correct answer: a traditional tale explaining a culture's beliefs and customs

      Q6.
      Which of the following are examples of mythical creatures?

      Correct answer: dragon
      dog
      cat
      Correct answer: unicorn
      fish

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:context,the factors outside a text that influence it
      Correct Answer:fiction,a text that is based on imagination
      Correct Answer:narrative,a story
      Correct Answer:book series,a sequence of books that are grouped together

      Q2.
      Is this statement true or false? 'How To Train Your Dragon' is set in a fictional world.

      Correct Answer: true, True, treu, troo

      Q3.
      __________ context refers to where the text is set.

      Correct answer: Geographical
      Social
      Historical

      Q4.
      Fill in the gap. ___________ context refers to when the text is set.

      Geographical
      Social
      Correct answer: Historical

      Q5.
      Fill in the gap. Small islands off the coast of __________ inspired the setting of 'How To Train Your Dragon'.

      England
      Ireland
      Wales
      Correct answer: Scotland

      Q6.
      Select appropriate adjectives to describe dragons:

      Correct answer: mythical
      real
      Correct answer: magical
      Correct answer: powerful

      To help you plan your 5 English lesson on: Understanding the context of 'How To Train Your Dragon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...