Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing part one of the main body of a diary entry

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a plan to write part one of a diary entry based on ‘How To Train Your Dragon’.

      Key learning points

      1. The purpose of the main body of this diary entry is to describe events, thoughts and feelings in detail.
      2. Adverbials of time can be used to sequence events.
      3. The main body of this diary entry is primarily written in the past tense.
      4. Informal tone can be achieved through use of contractions, vocabulary choice and exclamations.

      Keywords

      • Specific - clear, exact and particular information

      • Recount - a piece of writing that recalls an event or experience

      • Past tense - tells the reader the action happened before now

      Common misconception

      Pupils may include details and information that should be kept for the second part of the main body.

      Pupils' planning documents clearly outline which key events should be described in part one. The planning document is re-visited and shared in learning cycle two.

      Teacher tip

      When doing shared writing, make sure to re-read each sentence and tick off any relevant success criteria as you go along.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:first person perspective,the 'I/we' perspective

      the 'I/we' perspective

      Correct Answer:chronological order,when events are recounted in the order in which they happened

      when events are recounted in the order in which they happened

      Correct Answer:informal tone,writing which adopts a conversational style

      writing which adopts a conversational style

      Q2.
      Select the audience of a diary entry.

      Correct answer: the writer themselves
      the writer's teacher
      the writer's friends

      Q3.
      Two words which have been joined together to form one word are called ...

      time adverbials.
      Correct answer: contractions.
      adjectives.

      Q4.
      The use of contractions and exclamations helps to create __________ tone.

      a formal
      Correct answer: an informal
      a vague

      Q5.
      Select the events that we will be recounting in this paragraph.

      Correct answer: Gobber welcomed the students to the arena.
      Correct answer: The other students teased Hiccup.
      Correct answer: Gobber explained which types of dragons the students would face.
      Gobber released the Gronckle and it attacked Hiccup.
      Gobber saved Hiccup.

      Q6.
      Put the stages of the writing process in order.

      1 - plan
      2 - draft
      3 - rewrite
      4 - edit

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:past tense,tells the reader the action happened before now

      tells the reader the action happened before now

      Correct Answer:specific,clear, exact and particular information

      clear, exact and particular information

      Correct Answer:recount,a piece of writing that recalls an event or experience

      a piece of writing that recalls an event or experience

      Q2.
      Information in the main body of a diary entry should be ...

      general.
      Correct answer: specific.
      vague.

      Q3.
      Select the examples of 'show-not-tell'.

      Correct answer: my heart pounded
      I saw the ferocity in the dragon's eyes
      Correct answer: my cheeks burned
      Correct answer: my hands shook
      I feel so humiliated

      Q4.
      Identify the contractions written in the first person perspective.

      Correct answer: I'm
      she'd
      Correct answer: we've
      they're

      Q5.
      Select the examples of fronted adverbials of time.

      With a roar,
      Correct answer: Moments later,
      Correct answer: This morning,
      Correct answer: Tomorrow,
      In the arena,

      Q6.
      Select the 'tell' examples.

      my stomach churned
      Correct answer: I felt nauseous with fear
      Correct answer: I'm so embarrassed
      my mind raced

      To help you plan your 5 English lesson on: Writing part one of the main body of a diary entry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...