Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with the -able suffix

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words with the suffix -able and -ably.

      Key learning points

      1. The -able and -ably endings are the most common spellings for this sound and are therefore the best bet.
      2. Removing the -able suffix generally leaves a recognisable word, e.g. understand - understandable
      3. Words in word families using the suffixes -ation, -able and -ably are connected in spelling and meaning.
      4. Drop the final -e of the root word before adding the suffix -able unless the words end in -ce or -ge
      5. How to spell the curriculum words: privilege, system.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Adjective - describes a noun

      • Adverb - describes a verb

      Common misconception

      Children mix up the -ible and -able spellings.

      Use the rules shown in the lesson: Is there is a recognisable root word without the ending? Is this a modern word? Is there a related word ending in -ation? These will all help to identify the -able spelling.

      Teacher tip

      Allow pupils the opportunity to apply the different versions of a word in sentences orally to help them identify what 'sounds right'. Use my turn, your turn, to model simple sentences to apply any unfamiliar vocabulary correctly.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word class is the word in bold in the following sentence: 'This cat is adorable.'

      verb
      noun
      Correct answer: adjective
      adverb

      Q2.
      What word class is the word in bold in the following sentence: 'The kitten purred adorably.'

      verb
      noun
      adjective
      Correct answer: adverb

      Q3.
      Match the words ending in -able to their root word.

      Correct Answer:enjoyable,enjoy

      enjoy

      Correct Answer:sustainable,sustain

      sustain

      Correct Answer:reliable,rely

      rely

      Q4.
      Select the correct spelling.

      tollerant
      Correct answer: tolerant
      tolerent
      tollerent

      Q5.
      Select the correct spelling.

      expectent
      expectnt
      Correct answer: expectant
      expektant

      Q6.
      Identify the words with a 'soft g' sound.

      Correct answer: gem
      goal
      Correct answer: bridge
      Correct answer: courage
      wagged

      6 Questions

      Q1.
      Select the true statements that complete the following sentence: Words using the -able suffix ...

      Correct answer: usually have a root word you can recognise.
      do not usually have a recognisable root.
      Correct answer: are more modern words.
      are very old words.

      Q2.
      Match the root words to the words ending in -able.

      Correct Answer:admire,admirable

      admirable

      Correct Answer:manage,manageable

      manageable

      Correct Answer:comfort,comfortable

      comfortable

      Q3.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'This toy is a reasonible price.'

      Correct Answer: reasonable

      Q4.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'The weather is chanjible today.'

      Correct Answer: changeable

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'You have proved yourself to be very relyible.'

      Correct Answer: reliable

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'The dove is a cymbal of peace.'

      Correct Answer: symbol

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling words with the -able suffix, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...